Vlada z nasilnim vsiljevanjem azilnega centra v Središču ob Dravi prekoračila vse meje!

Odločno proti azilnemu centru v Središču ob Dravi

V četrtek, 14. marca 2024, je poslanec mag. Branko Grims na novinarski konferenci predstavil predlog dopolnitve Zakona o lokalni samoupravi, ki bi občinskim svetom dajal pravico do soglasja pri odločitvah o nastanitvi migrantov na njihovem območju. Ta predlog prihaja v času, ko se Slovenija sooča z naraščajočimi varnostnimi izzivi, ki so po mnenju poslanca posledica politike vlade Roberta Goloba glede obravnave ilegalnih migrantov.

 

Mag. Branko Grims je izpostavil, da je politika aktualne vlade v zadnjem letu in pol omogočila vstop več kot sto tisoč ilegalnih migrantov v Slovenijo, kar je po njegovem mnenju nezakonito in protiustavno. Poudaril je, da se zaradi te politike varnostna situacija v Ljubljani in drugih krajih, kjer so azilni domovi, močno poslabšuje.

Všečkajte Facebook stran in ostanite obveščeni

 

Predlagana dopolnitev zakona se osredotoča na zaščito pravic lokalnih skupnosti pred samovoljnim ravnanjem državne oblasti. “Pri vsakem naseljevanju migrantov mora soglasje dati tudi lokalna skupnost,” je poudaril Grims, s čimer bi se zagotovilo, da se upoštevajo varnostne in socialne implikacije za lokalno prebivalstvo.

Začetek novega poglavja v decentralizaciji Slovenije: Razprava Janeza Janše na Ptuju

 

Ta predlog je podkrepil z nedavno skupno sejo treh občinskih svetov, na kateri je bilo izraženo enotno mnenje, da bi morala lokalna skupnost imeti priložnost izraziti svoje mnenje o nastanitvi migrantov in da bi vlada morala to mnenje upoštevati. Grims opozarja, da bi lahko nenadzorovana postavitev velikih azilnih domov v majhnih občinah, kot je Središče ob Dravi, povzročila, da bi število azilantov preseglo število lokalnih prebivalcev, kar bi lahko vodilo do konfliktov in varnostnih težav.

Predlog dopolnitve zakona si prizadeva vzpostaviti ravnotežje med potrebami države po obravnavi vprašanja migrantov in pravicami lokalnih skupnosti do samouprave in varnosti. Mag. Branko Grims je s tem predlogom odprl pomembno razpravo o vlogi in pravicah lokalnih skupnosti v procesih, ki neposredno vplivajo na njihovo varnost in socialno kohezijo.

Preberite še:

V senci vladne nesposobnosti: Lokalne skupnosti na nogah proti povečanju ilegalnih migracij in načrtovanem azilnem centru…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Lokalne skupnosti proti vladnim odločitvam: Združeni v boju proti azilnemu centru…

Množični nasprotovanje odločitvi vlade o azilnih domovih brez posvetovanja z lokalnimi skupnostmi…

MR