Ukrepi se sproščajo! Kako? Najprej bo oživel javni prevoz!

Ukrepi vlade
Ukrepi se postopoma sproščajo. Foto: Pixabay

Vlada je na današnji seji sprejela Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19.

 

Vlada je na današnji seji sprejela Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Pristojnim ministrstvom je naložila, da ukrepe iz Načrta sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19 pripravijo na dan ugotovitve, da so doseženi epidemiološki kriteriji za prehod v naslednjo epidemiološko fazo. Uveljavijo pa se drugi naslednji dan po ugotovitvi oziroma v ponedeljek, če dan uveljavitve pride na nedeljo. Uradne podatke iz načrta za državo in po statističnih regijah vsak dan do 12. ure za prejšnji dan objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani.

  ČRNA RDEČA ORANŽNA RUMENA ZELENA
nad 1350 okužb / 1200 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19 pod 1350 okužb / 1200 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19 pod 1000 okužb / 1000 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19 pod 600 okužb / 500 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19 pod 300 okužb
UKREPI ukrepi kot veljajo sprosti se javni potniški promet v omejenem obsegu, muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura – vse ob upoštevanju ukrepov odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtci in šole 1. triada in učenci s posebnimi potrebami, športne aktivnosti na prostem vključno s smučišči, zbiranje do 10 oseb, odprava prepovedi prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje osnovna šola in zaključni letniki srednje šole, odprava prepovedi prehoda občinskih meja v vseh občinah odprava vseh omejitev, veljajo splošni higienski ukrepi ter prepoved barov, diskotek…

 

Za črno skupino velja, da bodo trenutni ukrepi v veljavi, dokler bo v državi nad v povprečju 1350 novih pozitivnih primerov dnevno za zadnjih 7 dni in če bo za isto obdobje v povprečju hospitaliziranih več kot 1200 bolnikov.

Ukrepi iz rdeče skupine bodo odpravljeni, ko bo v državi manj kot 1350 pozitivnih primerov in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikov, obakrat v sedem dnevnem povprečju. Takrat se v omejenem obsegu sprosti javni potniški promet, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura, pedikura, vse seveda ob strogem upoštevanju navodil, predvsem glede prisotnosti števila uporabnikov v prostoru.

Ko bo v državi doseženih pod 1000 pozitivnih novih primerov in 1000 hospitaliziranih bolnikov v bolnišnicah, bomo dosegli mejo oranžne skupine, s čimer bodo prenehali ukrepi zaprtja vseh servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev, prepoved obiskovanja pouka učencev prve triade v in učencev s posebnimi potrebami, odpravljena bo prepoved športnih aktivnosti na prostem, vključno smučanjem na s smučiščih, zbiranjem do 10 oseb, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v tistih regijah, ki dosežejo enega od teh dveh kriterijev.

Rumeno skupino sproščanja ukrepov bo vlada dovolila ob padcu števila novih primerov pod 600 ali pa padcu števila hospitaliziranih bolnikov pod 500, kar pomeni vzpostavitev normalnega delovanja osnovnih šol in zaključnih letnikov srednjih šol, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah in tudi odprava omejitev gibanja preko noči.

Zadnja zelena skupina sproščanja ukrepov pa bo dosežena, ko bo padlo število novih pozitivnih primerov pod 300. Takrat bo nastopila možnost odprave prepovedi  delovanja restavracij, diskotek in nočnih lokalov, a bo dokončno potrebno število  pozitivnih primerov naknadno še določeno.

Preberite še:

Vlada bo korenito pospešila izplačevanje subvencij iz protikoronskih paketov!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Strategija cepljenja proti covid-19
Pomembne novice glede veljavnosti vozniških dovoljenj!

 

MR