Po celotni Sloveniji smo priča pomanjkanja zaščitnih mask. Minister za obrambo, Matej Tonin opozarja, da je pomanjkanje zaščitne opreme »alarmantno kritično«.

Zapleta se pri dobavi zaščitnih mask, ki jih je Slovenija že plačala, podjetje bosanskega porekla je prevaralo Slovenijo pri nabavi treh milijonov mask, podjetje Sanolabor je prodalo nekaj mask po višji ceni kot pred izbruhom virusa, vlada pa je odvisna od donacij zaščitne opreme od fizičnih oseb in dobrih podjetij. Ti so podarili Sloveniji 400.000 zaščitnih mask.

Vsak naj poskrbi zase

Šivilje UKC Ljubljane so pričele po desetih letih same šivati maske za nujne potrebe UKC Ljubljana. Nekaj podjetij bo pričelo z izdelavo zaščitnih mask, ampak to ne bo pokrilo niti potreb zdravstvenega osebja in drugih izpostavljenih poklicev, kaj šele, da bi jih imeli dovolj za osebno rabo.

Kako izdelam zaščitno masko doma?

Po spletu kroži veliko napotkov samo-zaščite in izdelava zaščitnih sredstev, od izdelave dezinfekcijskih sredstev do izdelave zaščitnih obraznih mask. Za vas smo izbrali dva zanimiva in enostavna načina izdelave zaščitne obrazne maske. Za izdelavno potrebujete platneno nakupovalno vrečko za večkratno uporabo, robce, šivalno iglo, nit in škarje. Postopek je predstavljen v sledečem video.

 

V kranjskem podjetju Seti d.o.o., kjer izdelujejo prtičke iz celuloze za gostinstvo, trdijo, da lahko v dveh dneh zagotovijo maske za vse Slovence. Materiala imajo dovolj. V službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb iz UKC Ljubljana so potrdili, da so varne pred koronavirusom in primerne za splošno populacijo, niso pa primerne za zdravstveno osebje.

Všečkajte stran za druge praktične napotke glede koronavirusa

V podjetju so izdelali tudi video, kako narediti 4 slojno masko, ki se lahko uporablja tako za lastne potrebe kot v podjetjih, kjer je prisotnih več delavcev v istem prostoru. Potrebujete zgolj prtiček.

 

Sami presodite kateri način izdelave je boljši za vas. In ne pozabite, BOLJE DOMA NAREJENA MASKA KOT PA NIČ!

Skrbeti pa je treba za varno uporabo takšnih mask

  • Nikoli se ne dotikajte sprednjega (zunanjega) dela maske.
  • Izdelajte si več takšnih mask in jo po vsaki uporabi zamenjajte in operite.
  • Upoštevajte navodila nošenja, nadevanja in snemanja doma narejene obrazne zaščitne maske.

Ali tako izdelane zaščitne maske preprečijo okužbo s koronavirusom?

Prva izjava skupine “Mladi zdravniki” je kazala naj doma narejene maske iz bombažnih materialov ne bi učinkovito preprečevale širjenje okužbe s koronavirusom, zato priporočajo naj jih ne izdelujemo in šivamo sami.

Vendar so si 23.3. v svoji izjavi preko omrežja Twitter premislili in zaradi drastičnega pomanjkanja kirurških mask zdravstvenemu osebju, prebivalcem priporočili uporabo doma narejenih mask. Zraven so še priložili navodila za uporabo (preko povezave na spodnji sliki).

Zaščitna obrazna maska
Zaščitna obrazna maska. Foto:Twitter

Zaščitne maske

Domače zaščitne maske. Foto: Twitter

Preberite tudi:

Stres. Depresija. Strah. Kako premagati stres in tesnobo v epidemiji?

Velika nevarnost okužbe preko kupljenih živil v trgovini

Kako v teh kriznih časih varno uporabljamo dvigalo?

Voda in milo proti koronavirusu

Nova pravila za obisk trgovin

 

MR