Janez Janša: “13. marca smo imeli 120 postelj, danes jih imamo 1391”

Janša odgovarja na poslanska vprašanja!

Predsednik Vlade Janez Janša je včeraj odgovarjal na poslanska vprašanja.

Med drugim je odgovarjal na vprašanja o ustreznosti socialnega dialoga, o pomenu medijev, o soočenju z aktualno krizo ter o načrtih za gospodarsko okrevanje po epidemiji.

“Slovenija je imela na dan 13. marca 2020, ko je naša vlada prisegla, na voljo 120 postelj za akutno bolnišnično obravnavo, danes jih ima 1.391. 13. marca, ko je prisegla vlada, smo imeli na razpolago 19 postelj za intenzivno zdravljenje, danes jih imamo 219.”

Izpostavil je, da težave s katerimi se soočamo v Slovenij niso nastale čez noč. ž

“Leta 2015 je imela Slovenija 451 postelj na 100.00 prebivalcev, konec leta 2019 pa 442. Se pravi, 30 manj v petih letih, 30 manj.”

Ob tem je poudaril, da je to realni svet, ki ga tisti, ki nimajo nobene odgovornosti, enostavno zamegljujejo.

Veliki uspehi Slovenije na mednarodnem prostoru!

Slovenija je pripomogla k temu, da se je  za evropsko gospodarstvo sprostilo 1.800 milijard evrov, od tega 10 milijard za Slovenijo. Slovenija je v prejšnjem tednu z ZDA podpisala strateški partnerski sporazum o sodelovanju na področju civilne uporabe jedrske energije, z Izraelom pa sporazum o inovacijah. Minister za zunanje zadeve in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta v Vatikanu na dogodku razsvetlitve slovenske božične smreke, promovirala Slovenijo kot prijazno turistično destinacijo. Poleg tega pa je ves teden potekalo usklajevanje ukrepov za omilitev posledic epidemije.

Torej, vlada se ukvarja z epidemijo, žal  pa se opozicija ne ukvarja z ničemer drugim kot z rušenjem vlade v času epidemije.

Janša o medijih

V odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SAB Maše Kociper je predsednik vlade poudaril, da  so profesionalni in neodvisni mediji v interesu vseh državljank in državljanov, so v interesu vlade in  stranke, ki jo vodi predsednik vlade. Izpostavil je tudi, da se je v času njegove prve vlade v letih od 2004 do 2008 medijska svoboda v Sloveniji po mednarodnih kriterijih povečala za 50 odstotkov. Pri tem je izpostavil, da gre za kriterije institucij, ki jih opozicija rada navaja. Glede pogodbe med STA in Uradom vlade za komuniciranje (UKOM) pa je poudaril, da je bila pogodba, za katero UKOM želi, da je izpolnjena, podpisana pod prejšnjo vlado. Pogodbo, ki je bila podpisana lani sta dolžni izvajati obe strani, tako STA kot vlada.

Kakšno bo okrevanje Slovenije?

Predsednik vlade je v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata iz NSi odgovoril, da je pred nami zahteven čas spopadanja z zadnjo tretjino epidemije, po tem pa čas odpravljanja posledic. Brez sprejetega dogovora na Evropskem svetu in sprostitve finančnih sredstev ne bi mogli sprejeti niti sedmi protikoronski zakonski paket, ki ga bo vlada sprejela ta teden na seji vlade in poslala v obravnavo v Državni zbor, niti nacionalnega načrta za okrevanje. Sloveniji po dogovoru pripada 10 milijard evrov. Na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju so voditelji in voditeljice članic Evropske unije dosegle pomemben dogovor in v okviru tega zasedanja je bilo sprejeto tudi okvirno soglasje glede podnebnih ciljev. Želimo, da Evropska unija do leta 2050 postane ogljično nevtralna in, da zmanjša emisije že do leta 2030. Gre za okvirne cilje, saj evropske države pri doseganju teh ciljev niso v enakopravnem položaju.

Na dodatno vprašanje, kako bo Slovenija zagotovila, da bo zaupanje domačih in tujih investitorjev še povečala, je predsednik vlade odgovoril, da je vlada pred dvema tednoma potrdila časovnico izvajanja koalicijske pogodbe. V okviru te časovnice pa so določeni tudi roki za pripravo drugih aktov, za izboljšanje poslovnega okolja, za investicije in za debirokratizacijo. Napovedal je, da bodo rešitve  na davčnem področju pripravljene do poletja in uveljavljene s 1. januarjem 2022. Obsežen sveženj predlogov za poenostavitev postopkov pa pripravlja tudi strateški svet vlade za debirokratizacijo.

Preberite še:

Maske več niso obvezne!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Poziv podjetjem za pokritje fiksnih stroškov!
Predsednik vlade Janez Janša nagovoril udeležence virtualnega dogodka ob 60. obletnici OECD

 

MR