Sprememba vladne strategije v boju proti epidemiji!

Gospodarstvo predlaga postopno odpiranje pod strogimi pogoji. Foto: Pixabay

Na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so včeraj prejeli poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, ki ga ne morejo podpreti, ravno nasprotno.

 

“Razumem in spoštujem dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar glede na razvoj dogodkov ugotavljam, da z našo strategijo zajezitve epidemije ne dosegamo pričakovanih rezultatov,” je ob tem ugotovil minister Zdravko Počivalšek.

Enostavno si moramo priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici. Epidemija se je sedaj razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi.

“Da bi to dosegli, moramo pridobiti zaupanja ljudi. Pri tem niso krivi ljudje, ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč mi, ker jih moramo z drugimi prijemi prepričati v njihovo upoštevanje,” dodaja minister Zdravko Počivalšek.

Povečan obseg dela na črno!

Prav tako je vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno.

Če nek pristop ne deluje zaradi krize zaupanja, nam vztrajanje na tej poti nikakor ne bo pomagalo. Zato na MGRT predlagajo korenito spremembo naše strategije in podpirajo zahteve gospodarskih organizacij. Namesto zapiranja dejavnosti predlagajo drugačen pristop.

“Imamo stroge ukrepe in najdaljši lockdown v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi vsi skupaj želeli.”

Naj se uveljavijo strogi pogoji izvajanja dejavnosti

Za vsako dejavnost naj zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato vse razpoložljive inšpekcijske službe usmerimo v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer zamujamo. Nujno je tudi preveriti, ali lahko naredimo kak napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da evidentirano okužene takoj osamimo.

Vir: gov.si

Preberite še:

Kaj sporoča minister za zdravje Gantar pred bližajočimi prazniki?

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Odpiranje trgovinskih dejavnosti je odvisno od izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh.
Turistični boni veljajo do konca naslednjega leta!

 

MR