Vlada bo korenito pospešila izplačevanje subvencij iz protikoronskih paketov

euro, gospodarstvo
Foto: pixabay.com

Protikoronski ukrepi so se iz paketa v paket dopolnjevali in nadgrajevali. Pri tem je pomembno, da se je poleg tega izboljševal tudi administrativni sistem njihovega izvajanja. Pri izvajanju nekaterih ukrepov je prišlo do začetne zamude zaradi usklajevanja postopkov s pravili črpanja evropskih kohezijskih sredstev. Potem ko so državni organi nadoknadili to začetno zamudo, je vlada z odstranjevanjem nekaterih administrativnih ovir še dodatno pospešila postopek pridobivanja sredstev iz naslova ukrepov na trgu dela.

 

Podjetja bodo sredstva dobila prej!

Zaradi odstranjevanja administrativnih ovir bodo sredstva iz naslova ukrepov, kot so denimo subvencije za skrajšan delovni čas, na račune podjetij prišla dober mesec dni prej, kot v preteklih mesecih. To bo pomembno prispevalo k likvidnosti podjetij v prihodnjem kvartalu, ko se bo gospodarstvo začelo pripravljati na okrevanje po letošnji krizi.

Potem ko so bili rezultati rasti bruto družbenega proizvoda v tretjem kvartalu izjemno pozitivni, je gospodarstvo doletel nov udarec z drugim lockdownom. Poleg nadaljevanja ukrepov za ohranjanje delovnih mest bo zato v prihodnjih mesecih prioriteta vlade, da gospodarstvu zagotovi likvidnost. Za ta namen je tudi v sedmem paketu ukrepov PKP7 nekaj predlogov, ki bodo prispevali k boljši likvidnosti podjetij.

“Z ukrepi za ohranjanje delovnih mest in socialnimi ukrepi za najbolj ranljive skupine je vlada uspešno ohranila socialno stabilnost in kondicijo gospodarstva,” je povedal Zdravko Počivalšek.

Dodatna sredstva za gospodarstvo in turizem

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tako predlaga, da se načrtovani rok za izplačilo subvencij za kritje fiksnih stroškov lahko skrajša in je 20. januar 2021 le skrajni rok izplačil iz tega naslova. Poleg tega se za pospešitev črpanja sredstev iz evropske kohezijske politike predlaga predplačila za javne agencije (SPIRIT), kar bo omogočilo izvedbo dodatnih spodbud za gospodarstvo še v letošnjem letuPredvideni so tudi ukrepi za izboljšanje likvidnosti in povečanje investicij podjetij prek SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada (SPS). Za turistična podjetja bo namenjenih 200 mio EUR sredstev za SID Posojilni sklad za turizem, pri čemer bo 75 % namenjenih investicijam, 25 % pa obratnim sredstvom. Za mala in srednja podjetja bo prek SPS namenjenih 90 milijonov evrov za brezobrestne kredite z moratorijem, ki bodo namenjeni tudi turističnim agencijam. Dodatnih 100 milijonov evrov pa bo prek SPS namenjenih za garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere za mala in srednja podjetja.

Že sedmi letošnji paket proti korona ukrepov bo poleg pomoči zaradi težav nastalih po drugem lockdownu hkrati zaokrožil ekonomsko-socialno politiko vlade skozi celotno leto.

“Uspešnosti ukrepov pritrjujejo tudi visoke bonitetne ocene Slovenije na mednarodnem finančnem trgu, ki temeljijo na tem, da so slovenske javne finance stabilne, banke pa likvidne. Z dodatnimi ukrepi za zagotavljanje likvidnosti podjetij bo vlada pomembno prispevala k njihovi pripravljenosti na gospodarsko okrevanje v prihodnjem letu,” je ob tem izpostavil minister Zdravko Počivalšek.

Preberite še:

Ukrepi se sproščajo! Kako? Najprej bo oživel javni prevoz!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Turistični boni veljajo do konca naslednjega leta!
Kaj če delavec zaradi zaustavitve javnega prevoza ne more v službo?

 

MR