Kaj sporoča minister za zdravje Gantar pred bližajočimi prazniki?

Gantar nagovarja Slovence pred prazniki

Pred nami so dnevi, ki se jih vsako leto znova vsi veselimo, dnevi, ki jih radi preživimo v krogu družine, prijateljev in vseh, ki jih imamo radi. To velja še toliko bolj za letošnje božično novoletne praznike, saj zaradi ukrepov, ki smo jih bili primorani sprejeti za zajezitev virusa, svojih bližnjih in prijateljev nismo mogli obiskati, kaj šele objeti.

 

Pandemija covid-19 je zelo prizadela življenja in zdravje ljudi širom sveta. Virus ne prizanaša nikomur, ne izbira posameznikov, izbral je celotno družbo. In covid-19 je bolezen, ki vsak dan terja na tisoče življenj, med starejšimi in tudi med mladimi. Ne poznamo je še dovolj, sploh pa ne njenih morebitnih daljnosežnih posledic. Vsak dan sicer nestrpno pričakujemo informacije o možnosti učinkovitega in varnega cepljenja, ki je v preteklosti človeštvo že rešilo mnogih smrtnih bolezni, vendar moramo do takrat z veliko mero potrpljenja poskrbeti, da bo žrtev te bolezni čim manj in da kar se da omejimo tudi veliko gospodarsko škodo, ki jo bomo čutili še dolgo. Vendar pa brez ukrepanja in doslednega spoštovanja predlaganih ukrepov vse to enostavno ni mogoče.

Namen zaščitnih ukrepov v vseh državah in po celem svetu je enak, medsebojne stike moramo omejiti na najožji krog družine in sodelavcev v delovnem okolju in s tem preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Prav tako nujna je uporaba zaščitnih sredstev in higienskih ukrepov. Zveni enostavno in v resnici tudi je, ob pogoju, da jih dosledno spoštujemo prav vsi. Brez izjeme! Neupoštevanje s strani manjšine gre v škodo večine, ki navodila spoštuje. Žal prihaja do tega tudi v naši državi, kjer so praktično identični ukrepi manj učinkoviti kot drugod. Predlagani zaščitni ukrepi so rezultat dosedanjih izkušenj mnogih držav in strokovnih usmeritev, ne pa morda leve ali desne politike oziroma tako ali drugače obarvane vlade. Ne v Sloveniji in ne drugod! Osnove zanje postavlja strokovna javnost. Medtem ko je samoumevno, da bomo v primeru težke in nenadne bolezni poiskali zdravniško pomoč, nasvet strokovnjaka, nekateri še vedno razmišljajo, da lahko epidemijo in covid-19 rešujemo na drugačen način.

Strokovno znanje je tisto, kar potrebujemo! Tudi v naši državi se množica zdravstvenih delavcev dnevno bori z obvladovanjem epidemije in v povprečju zadnjih dni tudi s 1.300 hospitaliziranimi bolniki s covid-19 dnevno. Naše zdravstvo in močno preobremenjeni zdravstveni delavci delujejo ob tem na robu svojih zmogljivosti in zelo tanka meja nas loči od roba prepada. Korak preko lahko predstavljajo bližajoči se prazniki, po drugi strani pa imamo na razpolago še (zelo) malo časa, da stopimo korak nazaj in se na ta način izognemo katastrofi. Izbira je v naših rokah. Sami odločamo, kako bomo preživeli bližajoče se praznike in obdobje, ko bo na razpolago ustrezno cepivo. Do takrat pa moramo prav vsi omejiti vse ne nujne stike in dosledno upoštevati preventivne ukrepe. Vemo, da delujejo.

Konec leta je čas, ko se običajno zazremo tudi nazaj. Letošnje leto je bilo zelo težko in želim si, da bi ga zaključili z vedenjem, da smo skupaj zmogli in z optimizmom, da bomo vse prepreke premagovali tudi v bodoče.

Srečno in ostanite zdravi.

Tomaž Gantar
minister za zdravje

Preberite še:

Rekorden proraču za leto 2021! Kaj prinaša? Kaj bomo od tega imeli prebivalci in gospodarstvo!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Na kratko o cepljenju proti covid-19
Strategija cepljenja proti covid-19

 

MR