Začetek novega poglavja v decentralizaciji Slovenije: Razprava Janeza Janše na Ptuju

V torek, 12. marca 2024, se je v prostorih Dominikanskega samostana na Ptuju odvila javna tribuna z naslovom “Slovenija ni samo Ljubljana”, ki sta jo organizirala Zbor za republiko in Mestni odbor Slovenske demokratske stranke (SDS) Ptuj. Dogodek, na katerem je bil glavni razpravljavec predsednik SDS, Janez Janša, je pritegnil izjemno množico ljudi, kar dokazuje nabito polno dvorano do zadnjega kotička, in s tem potrdil perečo potrebo po naslovitvi vprašanja decentralizacije in enakomernejšega razvoja Slovenije.

 

Razprava je bila osredotočena na razvojne priložnosti, ki segajo preko meja glavnega mesta, in iskanje strategij za izboljšanje kakovosti življenja po vsej državi. Janša je izpostavil trenutne izzive in potenciale za spodbujanje uravnoteženega razvoja, s poudarkom na nujnosti razpršitve razvojnih politik izven Ljubljane.

“Na Jesenicah naj bi se obnavljala železniška postaja in bo stala 170 mio evrov. Vlak od Ljubljane do Jesenic vozi dlje časa kot pred 1. svetovno vojno, ko so bile še parne lokomotive. Seveda, železnica potrebuje obnovo, a naj se ta ne začne pri zlatih železniških postajah.”

Poudarjena je bila kritika sedanje vlade Roberta Goloba, katere ukrepi po mnenju Janše in prisotnih krepko zavirajo napredek k decentralizaciji in posledično ustvarjajo dodatno zapostavljenost perifernih regij. Zbrana množica je z jasno zavzetostjo nakazovala, da je čas za korenite spremembe, ki bodo omogočile enakomeren regionalni razvoj ter ponovno vzpostavitev politik, ki ne favorizirajo zgolj prestolnice.

Všečkajte Facebook stran in ostanite obveščeni

 

Janša je poudaril trenutno stanje političnega vodenja z besedami: “Toliko zarečenega kruha in toliko bumerangov ni bilo še v nobeni garnituri novih obrazov. In skoraj ni dneva, ko nas kaj ne preseneti, tudi tiste, ki smo že dolgo v politiki.” Ta izjava odraža kritiko na račun hitrih in pogosto nepremišljenih odločitev trenutne vlade.

Ob tej priložnosti je bilo izraženo mnenje, da pretekle vlade pod vodstvom SDS in Janeza Janše dokazujejo usmerjenost k politikam, ki so vključevale vse regije Slovenije, zagotavljale njihov razvoj ter poskrbele, da noben prebivalec, ne glede na geografsko lego, ni bil zapostavljen.

O pomenu udeležbe na javnih tribunah in protestih je dejal: “Množična udeležba na javnih tribunah in protestih je pomembna. Pomembna je bila nekoč in pomembna je danes. Demokracija namreč temelji na glasu posameznika.” Ta izjava odseva Janševo vero v demokratične procese in vlogo državljanov pri oblikovanju prihodnosti države.

Dogodek je služil kot platforma za izmenjavo mnenj, predlogov in idej, ki lahko pripomorejo k izboljšanju teritorialne kohezije in spodbujanju gospodarskega napredka Slovenije kot celote. S tem je Janša ponovno potrdil svojo zavezanost k decentralizaciji in potrebi po hitrih volitvah za uresničitev obljub o enakomernejšem razvoju vseh slovenskih regij.

Janez Janša je s svojim nastopom na Ptuju jasno izrazil stališče, da je za napredovanje Slovenije potrebna resna revizija trenutne politične prakse, ki bo omogočila bolj uravnotežen razvoj vseh regij. Njegove besede so odmevale kot klic k akciji za vse, ki si želijo pravičnejše in bolj raznolike prihodnosti za Slovenijo.

 

Tribuna “Slovenija ni samo Ljubljana” je tako odprla vrata za nadaljnje razprave in ukrepe, ki bodo Slovenijo vodili k močnejši, bolj uravnoteženi in pravični prihodnosti za vse njene prebivalce.

Preberite še:

V senci vladne nesposobnosti: Lokalne skupnosti na nogah proti povečanju ilegalnih migracij in načrtovanem azilnem centru…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Lokalne skupnosti proti vladnim odločitvam: Združeni v boju proti azilnemu centru…

Množično nasprotovanje odločitvi vlade o azilnih domovih brez posvetovanja z lokalnimi skupnostmi…

MR