Zbrali smo pogum! Plebiscit!

Glasovnica za plebiscit!

Ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije smo se tri institucije – Arhiv Republike Slovenije, Park vojaške zgodovine in Zavod Republike Slovenije za šolstvo povezale in pripravile skupen pedagoško-zgodovinski projekt, ki obeležuje eno najpomembnejših prelomnic v slovenski zgodovini.

Ob 30. obletnici samostojne Slovenije

V letošnjem letu pričenjamo z obeleževanjem ene najpomembnejših prelomnic v zgodovini naše države – 30. obletnice samostojnosti Slovenije. Zaradi izjemne zgodovinske teže omenjene obletnice smo Arhiv Republike Slovenije, Park vojaške zgodovine in Zavod Republike Slovenije za šolstvo pripravili skupen pedagoško zgodovinski projekt, s katerim želimo učencem in dijakom približati v šolah velikokrat zanemarjeno temo osamosvajanja naše države in vojne za Slovenijo.

V okviru projekta bodo pripravljeni spletna razstava, trije krajši izobraževalni filmi ter e-učno gradivo za šolarje in učitelje. Vse omenjeno gradivo se vsebinsko veže na tri ključna obdobja iz zgodovine osamosvajanja, in sicer čas plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, obdobje osamosvojitve in čas vojne za Slovenijo. Prvi del projekta bo dostopen že v decembru, saj 23. 12. 2020 praznujemo 30. obletnico plebiscita, na katerem se je velika večina Slovencev odločila za samostojno in neodvisno državo.

Celoten projekt je poimenovan »Zbrali smo pogum«. Rdeča nit celotnega projekta je pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne. Naj bo spomin na te dogodke večen.

Zbrali smo pogum

https://www.zbralismopogum.si/

Na spletni strani projekta Zbrali smo pogum je od ponedeljka 21. 12. 2020 na voljo kratek igrano-dokumentarni film o plebiscitu, v katerem bo učence in dijake nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Ogled filma naj bi mladim, ki so v teh dneh zaradi pouka na daljavo prikovani za svoje elektronske naprave, predstavljal nekakšen uradni začetek jubilejnega leta in jih, ob izostanku šolskih proslav, uvedel v praznovanje 30-letnice samostojnosti.

Partnerji
Arhiv Republike Slovenije, direktor dr. Bojan Cvelfar
Zavod Republike Slovenije za šolstvo, direktor dr. Vinko Logaj
Park vojaške zgodovine Pivka, direktor mag. Janko Boštjančič

Avtorji
mag. Alenka Starman Alič, Arhiv Republike Slovenije
Ana Čič, Park vojaške zgodovine
mag. Janko Boštjančič, Park vojaške zgodovine
dr. Vilma Brodnik, Zavod Republike Slovenije za šolstvo

Strokovni sodelavci projekta
dr. Bojan Cvelfar, Arhiv Republike Slovenije
dr. Andrej Brodnik, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Univerza na Primorskem
Gregor Anželj, Gimnazija Bežigrad

Videoprodukcija
Koprodukcija: RTV Slovenija
Izvedbena produkcija: Studio Virc d.o.o.

Preberite še:

Med prazniki dovoljeno prehajanje med občinami in regijami za namen obiska

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Sloveniji kaže dobro kljub krizi!
Kaj prinaša PKP7? Dodatek za študente, upokojence, zaposlene, družine, gospodarstvo…. Nihče ni bil izpuščen…

 

MR