Pomladanska čistilna akcija v Občini Destrnik

Občina Destrnik z velikim zadovoljstvom vabi vse občanke in občane ter člane različnih društev in organizacij na veliko pomladansko čistilno akcijo pod geslom »Očistimo naravo v Občini Destrnik«. Dogodek bo potekal v soboto, 16. marca 2024, s pričetkom ob 8.00 uri zjutraj. Zberemo se na različnih zbirnih mestih po celotni občini, med katerimi so med drugim Gasilski dom v Desencih, domačija pri Robertu Drobniaku v Destrniku, pri Janezu Nipiču v Doliču, in številna druga mest po vsej občini.

Udeleženci bodo na zbirnih mestih prejeli vse potrebne informacije, osnovne potrebščine za čiščenje, kot so vrečke in rokavice, ter bodo razporejeni v skupine za čiščenje določenih območij. Ker se pričakuje velika udeležba, organizatorji prosijo, da udeleženci po možnosti prinesejo s seboj tudi dodatne vrečke in rokavice.

Všečkajte Facebook stran in ostanite obveščeni

 

Po zaključku čistilne akcije bo za vse udeležence organizirana malica v Volkmerjevem domu kulture. V primeru močnejših padavin bo akcija prestavljena na naslednjo soboto, 23. marca 2024. Organizatorji posebej opozarjajo, da nevarnih odpadkov, kot so azbestne plošče, igle in podobno, ne pobiramo sami, temveč o njihovi lokaciji obvestimo organizatorje.

Za več informacij o akciji in zbirnih mestih se lahko obrnete na odgovorne osebe v občinski upravi. Čistilna akcija predstavlja odlično priložnost za druženje in prispevek k čistejšemu in lepšemu okolju v naši občini. Vabljeni k sodelovanju!

Preberite še:

Janez Janša na Ptuju o razvoju vseh slovenskih regij

 

Navodila:

V okviru organizacije čistilne akcije »Očistimo naravo v Občini Destrnik« je izrednega pomena, da so vsi udeleženci seznanjeni z natančnimi navodili in protokoli, da zagotovimo varno, učinkovito in uspešno izvedbo dogodka. Na tem mestu podajam podrobna navodila, ki so ključna za optimalno organizacijo in izvedbo čistilne akcije.

### Pred začetkom akcije:

1. **Osebna oprema**: Vsak udeleženec naj bo opremljen z ustrezno osebno zaščitno opremo, ki vključuje delovne rokavice (za enkratno uporabo ali večkratno, če so ustrezno robustne), trpežno obutev, predvsem pa oblačila, ki so primerna za delo v naravi in ki se jih ne boji umažiti. Priporočamo tudi, da imate s seboj dežno opremo v primeru nenadnih vremenskih sprememb.

2. **Zbiranje in uporaba materialov za čiščenje**: Na zbirnih mestih boste prejeli vrečke in rokavice. Ker lahko pride do pomanjkanja materialov zaradi velikega števila udeležencev, je priporočljivo, da vsak udeleženec, če je mogoče, prinese s seboj dodatno vrečko za smeti in par rokavic.

### Med čistilno akcijo:

1. **Razporeditev v skupine**: Na zbirnem mestu boste razdeljeni v manjše skupine, kjer vam bo dodeljena specifična lokacija čiščenja. Organizatorji bodo poskrbeli za koordinacijo in usmerjanje skupin, da se pokrijejo vse načrtovane lokacije.

2. **Pravilno ravnanje z odpadki**: Odpadke zbirajte ločeno po vrstah, kolikor je to mogoče, da olajšate nadaljnjo predelavo. Posebno pozornost posvetite nevarnim odpadkom; teh ne pobirajte sami, ampak njihovo lokacijo zabeležite in obvestite organizatorje.

3. **Varnost**: Med čistilno akcijo je potrebno upoštevati vse varnostne ukrepe. Izogibajte se nevarnim področjem, kot so strma pobočja, obrežja voda in prometne ceste. Vsak udeleženec sodeluje na lastno odgovornost, zato je preudarnost pri delu ključnega pomena.

### Po čistilni akciji:

1. **Odlaganje zbranih odpadkov**: Zbrani odpadki se zbirajo na centralni lokaciji – Režijskem obratu (RO) na naslovu Drstelja 45. Za odvoz odpadkov na to lokacijo bodo poskrbeli organizirani prevozi. Pomembno je, da so odpadki pravilno zloženi na prikolicah, kar olajša razvrščanje in odlaganje.

2. **Komunikacija z organizatorji**: V primeru kakršnih koli težav ali vprašanj med čistilno akcijo kontaktirajte odgovorne osebe. Telefonske številke in kontakti so navedeni v vabilu.

3. **Zaključek in malica**: Po končani akciji bo za vse udeležence organizirana malica v Volkmerjevem domu kulture. To je tudi čas za druženje, izmenjavo izkušenj in povratnih informacij o akciji.

Zavedati se moramo, da je skrb za okolje neprestano prizadevanje in da je

vsak prispevek, ne glede na njegovo velikost, pomemben. Čistilna akcija v Občini Destrnik je priložnost za skupnost, da združi moči v prizadevanju za čistejše in lepše okolje. Hvala vsem, ki boste s svojim sodelovanjem prispevali k temu pomembnemu cilju.

Preberite še:

V senci vladne nesposobnosti: Lokalne skupnosti na nogah proti povečanju ilegalnih migracij in načrtovanem azilnem centru…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Lokalne skupnosti proti vladnim odločitvam: Združeni v boju proti azilnemu centru…

Množično nasprotovanje odločitvi vlade o azilnih domovih brez posvetovanja z lokalnimi skupnostmi…

MR