Nekaj novih oddaj in več prenosov verskih bogoslužij

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je včeraj razpravljal o osnutku programsko produkcijskega načrta za leto 2023. V načrtu je med drugim več lastnih produkcij RTVS, nekaj novih oddaj in več prenosov verskih bogoslužij.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je svetnikom zagotovil, da je načrt kadrovsko in finančno vzdržen.

Programski svetniki so nadaljevali redno sejo, ki so jo prekinili prejšnji ponedeljek. Tokrat je seja potekala v kar mirnem vzdušju. Predsednik sveta Peter Gregorčič jo je vodil zelo dosledno in svetnikom, ki so s svojimi prispevki zahajali v teme, ki niso bile predmet točk dnevnega reda, je z opozorilom tudi odvzel besedo. Sicer so seje programskega sveta zadnje čase precej burne zaradi intervencij tistih svetnikov, ki nasprotujejo tako generalnemu direktorju RTVS Andreju Grahu Whatmoughtu kot direktorju TV Urošu Urbaniji ter odgovorni urednici informativnega programa Jadranki Rebernik. Ti svetniki predstavniki zaposlenih Gregor Drnovšek, Sašo Hribar in Robert Pajek. Njihovo obnašanje na sejah sveta je nemalokrat zelo nekulturno, žaljivo in v luči obračunavanja ne pa kakovostne debate. Tokrat je svoj nastop/programski čas seje za politično obračunavanje želela izkoristiti tudi predstavnica sveta delavcev Ksenija Horvat, a jo je predsednik opozoril in prekinil.

Osnutek programsko produkcijskega načrta za leto 2023 je zelo podoben letošnjemu, je dejal Grah Whatmough. Opozoril pa je, da bo odvisen tudi od cene elektrike in možnega dviga plač v javnem sektorju. Zaradi obojega bi imel zavod 17 milijonov na leto stroškov več. Svetniki so osnutek PPN sprejeli so zapisali na demokracija.si

Direktor Radia Slovenija Mirko Štular je predstavil radijski del načrta. Več pozornosti želijo nameniti digitalnim platformam, podkastom in družbenim omrežjem vseh programov radia, v načrtu pa je tudi začetek procesa postopnega spreminjanja produkcije za mlada občinstva. Nadaljevali bodo z lastno kulturno-umetniško produkcijo, ob tem je poudaril, da program Ars v prihodnjem letu praznuje 60 let.

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je dejal, da velikih sprememb v načrtu televizijskega programa ni, “da se bodo gledalci lahko navadili na nove termine in oddaje”. Večja sprememba se obeta le v verskem uredništvu, saj načrtujejo prenose 55 verskih bogoslužij oziroma eno na teden, medtem ko jih je bilo letos 18, povprečno eno na mesec. Predvajali bodo tako krščanska kot evangeličanska bogoslužja. Načrtujejo tudi novo zunanjepolitično oddajo.

Večina svetnikov je pozdravila razširjanje verskega programa. Predstavnik zaposlenih Robert Pajek, ki prenosom sicer ne nasprotuje, je opozoril, da je takšen neposredni prenos zelo drag in produkcijsko stresen. Predstavnik v programskem svetu na predlog gledalcev in poslušalcev Leon Oblak pa je pozval k vrnitvi Studia City, a “s pluralnimi komentarji, kar lahko zagotovijo le različni voditelji”.

Predstavnica v programskem svetu na predlog gledalcev in poslušalcev Alenka Gotar je povedala, da komisijo za glasbo veseli ohranitev osrednjih glasbenih oddaj in festivalov, kot sta Ema in Eurosong, ter vrnitev Festivala slovenskega šansona na radio. Predstavnik zaposlenih Sašo Hribar pa meni, da se nekaj let Eurosonga ne bi smeli udeleževati, saj za slabe uvrstitve leto za letom nihče ne prevzame odgovornosti so zapisali na demokracija.si

Predstavnik zaposlenih Gregor Drnovšek je dejal, da gre za zelo neambiciozen načrt. Veseli ga, da se vračajo jutranja poročila, a je ob tem opozoril na pomanjkanje zaposlenih. Dnevniku in Odmevom je z 20 in 25 minutami dolžine namenjeno premalo časa, medtem ko je Panorami na 2. programu namenjenih 40 minut. Predvidene so dve oddaji Dosje in dve oddaji Mednarodna obzorja, ker je po njegovih besedah premalo.

Predloge gledalcev in poslušalcev je predstavila tudi Varuhinja pravic gledalcev Marica Uršič Zupan. Poslušalci na radiu pogrešajo več lastne produkcije, na televiziji pa jih moti predvsem TV prodaja in dejstvo, da RTVS ne prenaša vseh tekem slovenskih reprezentanc. Poleti pa si gledalci želijo več premiernih oddaj. Oddaje z več gosti, kjer se razvije debata, naj se ne prekinjajo z oglasi, teletekst naj se ohrani, ukinjanje oddaj pa naj bo premišljeno, je še dejala so zapisali na demokracija.si

Programski svet je razpravljal tudi o kadrovski problematiki informativnega programa Televizije Slovenija. Vodstvo RTVS bo do naslednje seje pripravilo poročilo o kadrovanju od januarja do septembra letos.

Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič je napovedal, da bodo o finančni skladnosti PPN razpravljali 24. oktobra na seji vseh komisij, kamor pa bodo povabljeni tudi člani programskega sveta, ki niso člani nobene komisije.

 

Vir: demokracija.si

Preberite še:

Kakšna je resnica glede RTV?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Vlada naj preneha z manipulacijami v škodo starejših

Brezglavo zapravljanje državnega-našega denarja

TS