Vlada naj preneha z manipulacijami v škodo starejših

Če se bodo oskrbnine povišale, sta za to odgovorna ministrstvo za delo pod vodstvom Luke Mesca iz stranke Levica in vlada,” so prepričani v SDS. Morebitni dvig oskrbnin v domovih za starejše ni v nobeni povezavi s predlogom za referendum, temveč je posledica odločitve Golobove koalicije, ki je sprejela škodljive rešitve za preprečitev uveljavitve zakona o dolgotrajni oskrbi s 1. januarjem 2023, kot je to načrtovala prejšnja vlada. 
 
Državni zbor je julija sprejel predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dolgotrajni oskrbi (novela zakona). Čeprav je bil načrt prejšnje vlade o zakonu zelo jasno in skrbno načrtovan, je aktualna vlada našla način, da datum izvajanja zakona zamakne na 1. januar 2024, v vmesnem času pa naj bi se pripravile nujne spremembe zakona in podzakonskih aktov.
 
V stranki SDS so prepričani, da če bi prejšnja vlada nadaljevala svoje delo po aprilskih volitvah, se oskrbnine v domovih za starejše gotovo ne bi dvignile in zakon o dolgotrajni oskrbi bi se začel uporabljati tako, kot je bil sprejet, s 1. januarjem 2023. Zato tudi noben referendum v takem primeru ne bi bil potreben. Golobova vlada pa je sprejela škodljiv zakon, ki preprečuje uveljavitev zakona, ki gre v prid ljudem, predvsem starejšim, in se v posameznih delih že izvaja (e-oskrba …). Ker novele zakona ni bilo mogoče zavrniti v parlamentarni proceduri, je tako edina pot za preprečitev škodljivih posledic za ljudi referendum so zapisali na nova24tv.si

 

Vlada naj preneha z manipulacijami
Kot so zapisali na svoji spletni strani, od sedanje vlade in pristojnega ministrstva pričakujejo, da obveznosti, ki jih je potrebno po aneksu h kolektivni pogodbi zagotoviti zaposlenim, ne bo prevalila na uporabnike storitev v domovih starejših občanov.  Prav tako pričakujejo tudi, da bodo minister in ostali pristojni prenehali z manipulacijami o tem, da bodo oskrbnine v domovih višje zaradi referenduma, “kar ne drži. Če se bodo oskrbnine povišale, sta za to odgovorna ministrstvo za delo pod vodstvom Luke Mesca iz stranke Levica in vlada. Od ministrstva za delo pričakujemo, da pripravi vse potrebno za uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi, torej s 1. 1. 2023″, so zapisali.

 

Vir: nova24tv.si
 

Preberite še:

Andrej Golob: Napovedan odkup pšenice je bil velika polomija predsednika vlade in kmetijske ministrice! Država naj se vmešava čim manj!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Prejetih vse več vlog za izredno denarno pomoč: “Obvladuje strah povišanja cen v jesenskem času!”

Sladkorčki za brezdelneže, davčne batine za pridne in podjetne!

TS