Klub županov in podžupanov SDS enotno proti določitvi lokacij azilnih centrov brez soglasja lokalnih skupnosti

Na redni seji kluba županov in podžupanov SDS, ki je potekala 13. marca 2024 v občini Grosuplje, so člani enoglasno izrazili nestrinjanje z vlado Roberta Goloba, ki oblikuje politike brez upoštevanja mnenj lokalnih skupnosti. Osrednja točka razprave je bila nedavna odločitev vlade o postavitvi azilnih centrov v Brežicah in Središču ob Dravi brez predhodnega obvestila in soglasja občin. Ta primer je bil izpostavljen kot kritičen primer vladne prakse, ki jo je treba ostro zavrniti, saj ogroža avtonomijo lokalnih skupnosti in odpira vrata za nadaljnje enostranske odločitve na račun občin.

 

Poleg tega so člani kluba razpravljali o številnih aktualnih težavah, s katerimi se soočajo lokalne skupnosti, vključno s financiranjem, črpanjem evropskih in nacionalnih sredstev ter razvojem lokalne infrastrukture. Izpostavili so pomembnost dialoga med vlado in občinami ter potrebo po povečanju povprečnine, ki je ključnega pomena za pokrivanje stroškov občin in izvajanje zakonsko določenih nalog.

Klub županov in podžupanov SDS je poudaril, da bi morala država bolj prisluhniti potrebam občin in jih vključevati v pripravo programov in javnih razpisov, s čimer bi izboljšali rezultate črpanja evropskih sredstev in spodbudili lokalni razvoj. Prav tako so izrazili zaskrbljenost glede morebitnih sprememb zakonodaje, ki bi obremenile občinski proračun ali zmanjšale normative za zagotavljanje dovolj mest v vrtcih.

Všečkajte Facebook stran in ostanite obveščeni

 

Seja je bila tudi priložnost za izmenjavo dobrih praks in idej, ki lahko koristijo vsem občinam. Gostitelj, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, je predstavil pomembne lokalne projekte, udeležence pa je blagoslovil tudi tamkajšnji župnik Martin Golob.

Začetek novega poglavja v decentralizaciji Slovenije: Razprava Janeza Janše na Ptuju

 

Klub županov in podžupanov SDS ostaja zavezan sodelovanju in iskanju konstruktivnih rešitev za izzive, s katerimi se soočajo občine, ter zagovarja večjo vključenost lokalnih skupnosti v odločitvene procese na državni ravni.

Preberite še:

V senci vladne nesposobnosti: Lokalne skupnosti na nogah proti povečanju ilegalnih migracij in načrtovanem azilnem centru…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Lokalne skupnosti proti vladnim odločitvam: Združeni v boju proti azilnemu centru…

Množični nasprotovanje odločitvi vlade o azilnih domovih brez posvetovanja z lokalnimi skupnostmi…

MR