Temu ne bodo ubežali niti tisti z najnižjimi plačami

Vlada Roberta Goloba je pripravila novo davčno zakonodajo, zaradi katere bomo vsi imeli nižje plače. Da, prav ste prebrali. Tudi tisti z najnižjimi prihodki, na minimalni plači. Pri povprečnih in višjih plačah bodo razlike še višje. 

Državni zbor bo kmalu odločal o naslednjih spremembah davčne zakonodaje. Po dohodninskem zakonu, ki ga je sprejela Janševa vlada in velja še danes, bi se splošna olajšava prihodnje leto zvišala s 4.5 tisoč evrov na 5.5 tisoč evrov, dohodnina lestvica in druge olajšave pa bi se usklajevale z rastjo cen življenjskih potrebščin. Če bi bila inflacija 10-odstotna, bi to pomenilo, da bi se za deset odstotkov dvignili davčni razredi. Davčni zavezanec bi se tako kasneje uvrstil v višji davčni razred, v žepu pa bi mu ostalo nekoliko več denarja. Vlada Roberta Goloba pa sedaj predlaga, da bi se splošna olajšava zvišala na 5 tisoč evrov, spremenila pa bi se tudi formula za dodatno splošno olajšavo, do katere so upravičeni tisti z najnižjimi prihodki in zvišali mejo dohodka, do katere se dodatna splošna olajšava sploh lahko uveljavlja. Ta meja je sedaj začrtana pri 13.716,33 evra. če bo zakon sprejet pa bo začrtana pri 15 tisoč evrih.

“A pozor – meja bi se po zdaj veljavnem zakonu tako ali tako zvišala hkrati z inflacijo, kar so potrdili tudi na finančnem ministrstvu. Če se meja ne bi zvišala, minimalna plača pa (ta se tudi usklajuje z inflacijo), tako rekoč nihče ne bi bil več upravičen do te dodatne olajšave,” pišejo v Financah.

Vrnil se bo tudi 50-odstotni dohodninski razred. Nova dohodninska lestvica pa se tudi ne bo več avtomatično usklajevala z rastjo življenjskih potrebščin. Od sedaj naprej bo o tem vsako leto odločala vlada in nato državni zbor. Spodnji izračuni temeljijo na napovedih vlade, da prihodnje leto usklajevanja z inflacijo ne bo.

Volilne odločitve stanejo. A koliko natančno?
V časniku Finance so v sodelovanju z računovodsko družbo LeitnerLetner pripravili izračun, koliko točno nas bo stala odločitev, ki so jo nekateri sprejeli letos 27. aprila. Tukaj so številke so zapisali na nova24tv.si

Opomba: Izračuni upošteva 10-odstotno inflacijo pri dohodninski lestvici, dodatni splošni olajšavi in osnovno splošno olajšavo 5,5 tisoč evrov. Dobljene številke se primerjajo s tistimi, ki jih prinese nov izračun po zakonodaji, ki jo je predlagala vlada Roberta Goloba (torej osnovna splošna olajšava 5 tisoč evrov, nova formula za izračun dodatne olajšave, z inflacijo neusklajena dohodninska lestvica, kot so napovedali na ministrstvu za finance.

Koliko nižja bo v 2023 letna neto plača po predlaganih spremembah

Golobov napad na srednji razred
Po zgornjem izračunu bi zaposleni s povprečno plačo po Janševi zakonodaji dobili 18 evrov na mesec več, kot bodo dobili z Golobovo vlado. Pri tistih, ki vsak mesec prinesejo domov dvakratnik povprečne mesečne plače, bi na mesečni ravni pridobili 36 evrov na mesec in 433 evrov na leto.

Izgon najproduktivnejših
Najhuje je pri visokih plačah. Nekdo, ki ima na mesečni ravni 12 tisoč evrov bruto plače (šestkratnik povprečne plače), bi po veljavni, Janševi zakonodaji dobil 6284 evrov mesečne plače, po predlaganih Golobovih spremembah pa 6043 evrov mesečne plače. Na mesečni ravni razlika znaša 241 evrov, na letni pa kar 2897 evrov.

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve

TS