Samotestiranje se bi naj pričelo v drugi polovici aprila!

Pripravlja se vse potrebno za uvedbo samotestiranja

 

V Sloveniji je epidemiološka situacija trenutno takšna, da smo glede na vladni semafor sproščanja ukrepov v rdeči fazi in v tej fazi poteka šola na daljavo. Ministrstvo za zdravje je zato dolžno predlagati rešitev, da bodo šole lahko normalno odprte.

Iz tega naslova so se odločili, da predlagajo ponavljajoče prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev z neinvazivnimi hitrimi metodami na domu.

Izkušnje kažejo na izjemno korist takšnih testiranj

Pomen takšnih testiranj je v tem, da so izjemno dostopna in lahko ponovljiva. Predvsem v skupinah, kjer se dela v mehurčkih, dokazano prinašajo koristi. Študije potrjujejo, da to velja predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb, saj omogočajo takojšnje odkrivanje okužbe in s tem prekinitev verige prenosa okužbe. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je preverjal možne načine neinvazivnega testiranja in ocenil, da je bris zunanjega dela nosu pri otrocih najbolj primeren.

V drugi polovici aprila bi pričeli

Za začetek samotestiranja zadnje triade osnovnih šol in dijakov na domu, je predvidena druga polovica aprila. Naročilo za 300.000 neinvazivnih testov, ki so že na poti, je Slovenija opravila v okviru skupnega evropskega javnega naročila. Cena enega testa znaša 1,49 evra, skupaj pa okoli pol milijona evrov. V primeru pozitivnega testa, bo samotestirani opravil pri svojem zdravniku še potrditveni PCR test.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

Cilj je tudi večja odgovornost prebivalcev

Cilj uvedbe takega presejalnega testiranja je tudi opolnomočenje prebivalcev, da tudi sami lahko upravljajo z epidemijo oziroma da so tudi sami aktivni pri upravljanju epidemije.

Samotestiranje otrok je obvezno v številnih državah in bi učencem omogočilo varnejše okolje za učenje

Kot so prepričani v ZDA, redno testiranje otrok prinaša njihovo varnost v šolah, s čimer se poskusijo obvarovati pred okužbami koronavirusa. Samotestiranje oziroma redno tesitranje otrok pa je sicer obvezno v nekaterih državah, denimo v ZDA in Veliki Britaniji. Z množičnim samotestiranjem otrok pa so pričeli tudi v sosednji Avstriji.

Velika Britanija – testiranje v šoli, kasneje se bodo lahko otroci samotestirali doma

Velika Britanija je uvedla obvezno testiranje otrok. V prvih dveh tednih jih bodo v šoli testirali trikrat, v nadaljevanju pa bodo prejeli teste za domačo uporabo. Otroci se bodo pred prihodom v šolo samotestirali (ali skupaj s starši doma) dvakrat tedensko. Tudi šole v New Yorku so uvedle tedensko obvezno testiranje otrok, saj so prepričani, da lahko le tako poskrbijo za varnost otrok. Podobnega ukrepa se je lotila tudi Avstrija, ki uvaja samotestiranje otrok dvakrat tedensko še preden se udeležijo pouka v učilnici.

Preberite še:

Slovenija ponovno zgodba o uspehu!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Grozljivka na cestah, ugasnilo mlajše življenje, zaprte avtoceste!
Tudi na Veliko noč nezakonit shod v Mariboru!

 

MR