Slovenija ponovno zgodba o uspehu!

Vedno nižja brezposelnost! Foto: Pixabay

Marca manj registriranih brezposelnih! Slovenija se uvršča med države, kjer je brezposelnost med najnižjimi v Evropskimi uniji!

Število registriranih brezposelnih v Sloveniji je marca na mesečni ravni še drugič zapored upadlo. Podatki Zavoda za zaposlovanje namreč kažejo, da je bilo marca registriranih 82.638 brezposelnih oseb, kar je 6,1 odstotka manj kot mesec prej. Na novo se je marca na zavodu prijavilo 4569 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka manj kot februarja in kar 41,8 odstotka manj kot marca lani.

Dokaz, da vlada dela dobro in sprejema učinkovite ukrepe, predstavljajo nedavni podatki Eurostata, ki črno na belem kažejo, da se Slovenija uvršča med države, kjer je brezposelnost med najnižjimi v Evropskimi uniji. 

Brezposelnost v Sloveniji med najnižjimi v EU

Sodeč po podatkih Eurostata je mogoče razbrati, da se Slovenija uvršča med države, kjer je brezposelnost med najnižjimi v Evropskimi uniji. Uvršča se namreč med sedem najbolj uspešnih držav v Evropski uniji. Podatki za mesec februar kažejo, da je imela Slovenija 4,9 odstotno brezposelnost, medtem ko je brezposelnost na ravni EU znašala 7,5 odstotka.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

 

Od Slovenije so boljše le Poljska, Češka, Nizozemska, Malta, Nemčija in Madžarska. Višjo brezposelnost imajo tako sosednja Avstrija, ki ima 5,7-odstotno brezposelnost, kot tudi sosednja Hrvaška, ki ima 7,1-odsotno brezposelnost in Italija, ki ima kar 10,2-odsotno brezposelnost.

V januarju, februarju in marcu letos se je na zavod novo prijavilo 19.845 brezposelnih oseb, kar je za 18,4 odstotkov manj v primerjavi z enakim obdobjem lani. Največ oseb, ki je bilo uvrščenih na evidenco brezposelnih, je zaposlitev izgubilo zaradi zaposlitve za določen čas (11.337). 1364 je bilo takih, ki so bili iskalci prve zaposlitve, 4154 pa takih, ki so postali brezposelni potem, ko so postali presežna delovna sila ali je šlo podjetje v stečaj.

Na Ptuju se je zmanjšala brezposelnost za 7,9 odstotka, kar jo uvršča na drugo mesto med slovenskimi občinami!

Tako kot februarja se je tudi v marca brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Še posebej je to opazno v  Murski Soboti (-9,1 odstotka). Po velikosti upada so sledile naslednje območne službe: Ptuj (-7,9 odstotka), Sevnica (-7,5 odstotka), Velenje (-7,3 odstotka), Kranj (-7,1 odstotka), Celje (-6,7 odstotka), Maribor (-6,4 odstotka), Novo mesto (-6,3 odstotka), Trbovlje (-5,8 odstotka), Ljubljana (-4,8 odstotka), Koper (-4,5 odstotka) in Nova Gorica (-4,4 odstotka).

Preberite še:

Grozljivka na cestah, ugasnilo mlajše življenje, zaprte avtoceste!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Na Mestnem vrhu lovili telice
Nezakoniti in neprijavljeni shodi v podporo COVID-19 in proti ukrepom

 

MR