Nemčija tako ostaja ena redkih držav v EU, ki še vedno vztraja pri nasprotovanju jedrski energiji.

V Nemčiji so pred dnevi ponovno zagnali toplarne. Te naj bi obratovale samo do aprila naslednjega leta, ko naj bi jim ponovno poteklo dovoljenje, ki so ga tokrat dobili le izjemoma, zaradi pomanjkanja ruskega plina. Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck, sicer pripadnik stranke zelenih, je potezo opisal kot nujno zlo, njegova stranka pa je povsem izključila ponovno rabo jedrske energije. Nemčija tako ostaja ena redkih držav v EU, ki še vedno vztraja pri nasprotovanju jedrski energiji. Sosednja Francija se na to skoraj povsem zanaša, sedaj pa je tudi Nizozemska napovedala gradnjo dveh novih nukleark. 

Nemška vlada trdi, da je bila v obuditev toplarn primorana, saj je skoraj povsem odvisna od ruskega plina. Večino tega prejmejo skozi plinovod, ki potega skozi Baltsko morje. V tem trenutku plinovod Severni tok 1 obratuje na približno 20 odstotkov pričakovane kapacitete. Gre za ruski povračilni ukrep za sankcije, ki jih je Nemčija uvedla po začetku invazije na Ukrajino.

V nasprotju z mednarodno skupnostjo pa Nemčija ne namerava obuditi jedrskih elektrarn. Vlada trdi, da bi bilo potrebnih preveč investicijskih sredstev, obstajalo pa naj bi tudi pomanjkanje usposobljenih kadrov in opreme. Glavni nasprotniki jedrske energije v Nemčiji je stranka zelenih, v kateri obstaja prepričanje, da je jedrska energija nevarna in da je ni vredno obuditi. Slednjim trditvam nasprotuje pretežen del strokovne javnosti, v medije pa so v zadnjih tednih tudi pricurljale informacije, da se je nemška vlada kratko malo zlagala, ko je trdila, da na trgu vlada pomanjkanje gorilnih elementov so zapisali na nova24tv.si


Videti je, da se okrog vprašanje jedrske energije lomijo kopja tudi znotraj vladne koalicije. Ta je sestavljena iz Socialnih demokratov, Zelenih in liberalne FDP, ki se zavzema, da bi obstoječe jedrske elektrarne, ki bodo obratovale do konca tega leta, pustili pri življenju do konca leta 2024. Predstavniki zelenih seveda ostro nasprotujejo. “To se ne bo zgodilo, vsaj ne, dokler bomo mi v vladi,” je za nemške medije povedala predsednica zelenih Ricarda Lang, ko so jo povprašali, ali razmišlja o predlogu FDP.

V pričakovanju težke zime
Zaradi vse manjših dobav ruskega plina se sedaj skušajo pripraviti na hladno zimo. Vlada je že sedaj sprejela nekatere ukrepe, s katerimi se bodo skušali v največji možni meri varčevati z električno energijo. Ukrepi vključujejo omejitve potrošnje za ogrevanje bazenov, javnih prostorov, podjetja pa že sedaj pozivajo zaposlene, da v čim večji meri delajo od doma, če je le mogoče, da bi se omejila poraba energije v pisarniških prostorih. V številnih nemških mestih že danes ne ogrevajo vode za prhanje, ob večerih pa ne osvetljujejo ulic so zapisali na nova24tv.si

 

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Obeta se nam dražji kruh….

TS