Nasveti za več zdravja

Prehlad je najpogostejše obolenje zgornjih dihalnih poti. Pojavlja se vse leto, vendar je pogostejši jeseni in pozimi.

»Gripa pa je hujše obolenje od prehlada. Je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Običajno jo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost. Vsi našteti simptomi povzročajo slabo počutje in nas prisilijo, da nekaj dni ostanemo v postelji, » svetuje Metoda Meško Žitnik, mag. farm., iz Lekarne pri Sv. Martinu na Hajdini, ki je pripravila tudi tokratni nasvet za več zdravja in boljše počutje.
Metoda Meško Žitnik, mag. farm.; foto: Matija Brodnjak

Čeprav je nekaj simptomov podobnih kot pri prehladu, jo lahko preprosto prepoznamo po hujši obliki bolezni in nenadni visoki telesni temperaturi. Virus gripe prizadene nos, grlo in pljuča. Če nismo previdni in ne počivamo ima lahko za posledico hujšo obliko pljučnice. Zato je priporočljivo, da takšno okužbo preležimo in počivamo. Tudi prehlad se najpogosteje pojavlja v jesenskih in zimskih mesecih. Ravno zaradi tega in zaradi podobnih simptomov ga pogosto zamenjamo z gripo.

Prehlad povzročajo različne vrste virusov. Zaradi njihove številčnosti in raznovrstnosti ter nenehnega spreminjanja nikoli ne postanemo popolnoma odporni proti njim. Zato se lahko vedno znova okužimo in zbolimo. Prehlad običajno poteka v milejši obliki kot gripa. Splošno stanje ni tako prizadeto, telesna temperatura je redko zvišana in bolezenski znaki se začnejo pojavljati počasi: najprej značilna pekoča bolečina v grlu in boleče požiranje, nato zamašen nos, izcedek iz nosu, pozneje še kašelj. Znaki se največkrat pojavijo 2 do 3 dni po okužbi in trajajo 7 do 10 dni.

Kako prepoznamo gripo:

izguba teka

vneto žrelo

bolečine po vsem telesu

huda slabost

izčrpanost, oslabelost

suh, dražeč kašelj

visoka vročina z mrzlico

Virusi se prenašajo predvsem s telesnim stikom, zato je pomembno, da se držite sledečih navodil: roke si pogosto umivajte z milom in toplo vodo, z rokami se ne dotikajte nosu in oči, izogibajte se javnih, zaprtih prostorov, kjer je hkrati veliko ljudi, uporabljajte papirnate robčke in jih po uporabi takoj zavrzite, od tistega, ki kašlja in kiha, se oddaljite vsaj en meter, še bolje pa več, saj se virusi s kihanjem lahko razpršijo tudi do razdalje desetih metrov. Tudi na zračenje prostorov ne smemo pozabiti.

Najpomembnejše je vsekakor redno umivanje rok. Mila virusov sicer ne uničijo, ampak jih pomagajo mehansko odstraniti.

Zdravljenje prehladnih obolenj je simptomatsko (blažimo trenutne, moteče znake prehlada) to je še posebej pomembno v prvih treh dneh. V večini primerov si lahko pomagate sami z zdravili za samozdravljenje, ki so ob strokovnem nasvetu farmacevta dostopna v vaši lekarni.Za zbijanje vročine je najbolje uporabljati paracetamol ali acetilsalicilno kislino z dodatkom C vitamina, ki jih lahko dobite v lekarni v obliki šumečih tablet ali praškov, ki jih raztopimo v mlačnem čaju ali vodi.

Foto: elle.si

Pri kašlju morate biti pozorni, kajti kašelj je lahko suh ali pa produktiven. Tako, da za kašelj ni univerzalnega zdravila. Ko pridete v lekarno, nam lahko s podatkom kakšen je kašelj, pomagate, da izberemo pravilno zdravilo za vas. Pomembno je, da čim več počivate, še posebej, če imate povišano telesno temperaturo in pijete veliko tople tekočine, da boste dovolj navlažili izsušeno sluznico nosu in ust in pomagali nadomestiti tekočine v telesu.

Priporočamo, da ob znakih prehlada obiščejo zdravnika bolniki, ki so starejši od 65 let, dojenčki, mlajši otroci, nosečnice in doječe mamice. Obisk pri zdravniku pa priporočamo tudi:

kadar traja prehlad več kot sedem dni,

– pri povišani telesni temperaturi, ki traja več kot 3 dni,

– pri oteženem dihanju in požiranju,

– pri hujših bolečinah v žrelu, ki trajajo več kot 3 dni in kašlju, ki traja več kot 7 dni,

– pri glavobolu in bolečinah v predelu obnosnih votlin,

– pri bolečinah v ušesih.

Najboljše, kar lahko naredimo , da se ubranimo prehlada in gripe, je zdrava, uravnotežena prehrana z dovolj sadja in zelenjave, dovolj gibanja na svežem zraku in dovolj počitka. S prehranskimi dodatki ga okrepimo le po potrebi. To so multivitaminski pripravki, ki lahko vsebujejo tudi ameriški slamnik. Ti so lahko v tabletah, ali pa se pripravijo kot topli napitki. Pomagamo si tudi z betaglukani, ki so na voljo v različnih farmacevtskih oblikah.

Pri gripi in prehladu pomaga tudi ameriški slamnik; foto: splet

Vljudno vabljeni v našo lekarno, kjer vam bomo svetovali in skušali izbrati prehransko dopolnilo, ki je najprimernejše za vas.

Pripravila: Metoda Meško Žitnik, mag. farm., Lekarna pri Sv. Martinu