Hud fiasko vladajoče koalicije in monopola levih medijev: oba njena kandidata skupaj nista dosegla niti 20 odstotkov

Milan Brglez in Miha Kordiš sta skupaj zbrala manj kot 20 odstotkov. Robert Golob in Tanja Fajon nimata ravno razloga za veselje. (foto: Veronika Savnik)

“Hud volilni poraz Milana Brgleza je predvsem fiasko Roberta Goloba (predsednika vlade in Gibanja Svoboda) in Tanje Fajon (Socialni demokrati). To dokazujejo tudi vse številke, Golobova pripoved o zmagi fantomske “leve sredine” so zato zgolj pravljice za prepričevanje čistega levega mehurčka. Morda še zlasti Goloba, ki se je prvič po aprilskih parlamentarnih volitvah politično stehtal, in dokazal, da njegova podpora de facto ni vredna niti 15 odstotkov volilnih glasov,” je v odzivu na izid prvega kroga predsedniških volitev izpostavil raziskovalni novinar Bojan Požar. 
 
Volivke in volivci so se odločili, da se bosta v drugem krogu predsedniške bitke pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Logar je namreč prejel 33,96 odstotka glasov, Pirc Musarjeva pa 26,87 odstotka glasov. Na tretje mesto se je uvrstil kandidat strank Gibanja Svoboda in SD Milan Brglez (15,41 odstotka), sledili pa so Vladimir Prebilič (10,66 odstotka), Sabina Senčar (5,95 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka).

 

 

Robert Golob je doživel svoj prvi politični poraz, njegov kandidat Brglez ni bil niti blizu izvolitve v drugi krog. Drugi poraženec je Miha Kordiš, ki je očitno dobil zelo malo glasov kljub kolesariatu, Kovačevi Niki in izjemno močnim ministrom v vladi. Tretji današnji poraženec je SD, ki je imela doslej uradno dva predsednika (dejansko tri), tudi aktualnega, zdaj je pa stavila na napačno karto,” je v svojem odzivu na Twitterju izpostavil politični analitik in odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić.
 
Mamić je prepričan, da so najbolj brezvezne izjave kandidatov, ki niso prišli v drugi krog in zdaj govorijo, kako so zadovoljni z rezultati, ker da je to sorazmerni uspeh. “Ni. To je poraz in pika,” je jasen Mamić. “NSi se je s kandidaturo Janeza Cigler Kralja uštela. Resda predvsem zaradi taktičnega glasovanja njenih zvestih volivcev, a to se je dalo predvideti”. Ob tem je opozoril, da Nataša Pirc Musar pravi, da si želi spoštljive kampanje, v naslednjem stavku pa je že začela širiti strah pred Janezom Janšo“Predvidljivo dolgočasno, a obenem za demokracijo škodljivo.” Glede slednjega je politični analitik dr. Miro Haček Mamiću pripomnil: “Sedaj jasno potrebuje vso podporo levice in Levice, zato bo (pravzaprav je že) zavila krepko proti levi in naenkrat ne bo več neodvisna kandidatka #predvidljivo.” “Pri nas pa so zadeve res povsem pomešane. Kandidat (g. Brglez) ima pravico povedati, koga bo podprl v drugem krogu, ne predsednika strank, ki sta ga podpirala 446 … ah, ta strankokracija,” pa je glede izraženih podpor s strani Fajonove in Goloba pripomnil Haček. 

 

Urednik tednika Domovina in član upravnega odbora Združenja novinarjev in publicistov Slovenije dr. Tino Mamič


 
Zmagovalec prvega polčasa predsedniških volitev je po besedah Bojana Požarja vsekakor Logar, uradno neodvisni kandidat s podporo strank SDS in SLS. Požar je v svojem zapisu spomnil, da je Logar dobil v prvem krogu več glasov kot Barbara Brezigar leta 2002 in Lojze Peterle leta 2007. “Zdi se, da bi desna sredina lahko zdaj prvič dobila predsednika republike. Toda prava medijska in druga kanonada, kjer bodo prednjačili očitki, da nosi nahrbtnik Janeza Janše, Logarja šele čaka,” je poudaril in dodal, da je pričakovati, da bo precej brutalno. Logar bo namreč sedaj predstavljal tarčo, kot je bil doslej vedno samo Janez Janša so zapisali v demokracija.si
 
Po navedbah Požarja Logar ni Janša, ravno tako ni Janša tisti, ki predstavlja kandidata za predsednika države, ampak je to Logar. “Glede na Logarjevo izrazito povezovalno ter nasploh stoično držo med dosedanjo volilno kampanjo, je vprašanje, če ne bo pričakovana kanonada levice povzročila predvsem/povsem obratni učinek ter iz Logarja naredila izvoljivo žrtev.” Požar poudarja, da je uvrstitev Musarjeve v drugi krog predvsem mala zmaga “navadnega upokojenca” Milan Kučana. Prepričan je namreč, da ta brez Kučanove podpore sploh ne bi bila resna kandidatka. Kučan je tako ugnal Goloba, kar ni nepomembno za ego. S tem pa je tudi dokazal, da še naprej “vleče ključne niti na levi sredini, četudi samo iz enega ali dveh ljubljanskih lokalov”.
 

dr. Anže Logar

 
Novinar in urednik Bojan Požar
 
Golob se je po Požarjevih besedah prvič po volitvah stehtal in dokazal, da njegova podpora de facto ni vredna niti 15 odstotkov volilnih glasov. Odziv Goloba in Fajonove je po njegovi oceni neverjeten. “Fajonova po novem vsak volilni rezultat brezobzirno razglasi za zmago, četudi je vsem jasno, da gre za eklatantni poraz”. Ker je Golob v svojem odzivu izpostavil celo direktne grožnje in dal vedeti, kako naj bo vedel, kdo bo na koncu zmagal, je Požar komentiral, da se zdi, da se Golob sploh ne zaveda teže svojih besed, saj je sedaj predsednik vlade, ne pa več direktor firme Gen-I. “Je pa Gibanje Svoboda že včeraj zvečer pohitelo ter uradno napovedalo svojo podporo Pirc Musarjevi podobno kot neuradno Fajonova”. To po besedah Požarja Pirc Musarjevo spreminja v strankarsko kandidatko. “Kar je sicer, resnici na ljubo, z dosedanjo podporo radikalne stranke Piratov in SMS – Zeleni Evrope, že zdaj bila. Če bosta Nataši Pirc Musar podpori GS in SD zares koristila, pa je veliko vprašanje. Ker Nataša Pirc Musar dejansko ni nobena levičarka, ampak je levičarstvo bolj njena karierna odločitev”.
 
Senčarjeva je na volitve uspela pripeljati “solidno množico volivcev, ki jih ni prepričala zgolj z anticepilstvom, ampak tudi s svojimi javnimi televizijski nastopi”, je ocenil in dodal, da čeprav je bil Prebilič poražen, si je ta s to predsedniško kampanjo nedvomno znova zagotovil zmago na volitvah za župana Kočevja, kjer je včeraj dobil 67 odstotkov lokalnih predsedniških glasov, in širšo prepoznavnost. Volilna rezultata Janeza Ciglerja Kralja (NSi) in Mihe Kordiša (Levica) po mnenju Požarja pomenita zaušnici njunima strankama, saj sta na volitve šla tudi z namenom, da promovirata svoji stranki. “Je pa zaradi slabega volilnega rezultata Kordiša zagotovo zadovoljen koordinator Levice ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, Kordišev slab rezultat pa je hkrati klofuta tudi vsem tistim mnenjskim voditeljem, ki so med analizami televizijskih soočenj Kordiša razglašali za velikega retorika in celo misleca”.
 

Vir: demokracija.si
 
 
 
 
Preberite še:

Kakšna je resnica glede RTV?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Vlada naj preneha z manipulacijami v škodo starejših

Brezglavo zapravljanje državnega-našega denarja

 
TS