Francija bo ukinila prispevek za javno RTV, trendu bodo sledile tudi ostale evropske države.

Kreiranje miselnosti in izvajanje pritiska nad državljani, da absolutno morajo plačevati RTV prispevek in da neplačevanje ne more biti niti predmet razprave, je absurd. Tako za ostale države po svetu kot pa očitno tudi za napredne evropske, saj so tudi v Franciji vse bližje odpravi prispevka za javno radiotelevizijo, ki ga mora zdaj plačevati vsako gospodinjstvo s televizijo, poroča STA. Njegovo odpravo naj bi že v svoji predvolilni kampanji obljubljal francoski predsednik Emmanuel Macron, ki ima očitno tudi podporo obeh domov francoskega parlamenta.

Izjava ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki je v državnem zboru izjavila, da je referendum o RTV prispevku v nasprotju z ustavo, ki predvideva plačevanje RTV prispevka, ne pa prostovoljno plačevanje, je le ena od tistih, s katero se v Sloveniji ustvarja lažna resnica, da je RTV prispevek nujen in obvezen in da se mu ne da ubežati. Da temu ni tako smo že poročali, saj je drugod po svetu taka miselnost povsem bizarna, če ne na robu tiranije, dogajanje v Franciji pa to potrjuje. Tudi tam so namreč korak pred ukinitvijo obveznega prispevka za javno televizijo so zapisali na nova24tv.si

Odpravo letne naročnine, ki v Franciji znaša 138 evrov letno, je po poročanju STA potrdil tudi zgornji dom parlamenta, senat. Novosti, ki jo uvajajo v okviru rebalansa proračuna, je pritrdila velika večina senatorjev, medtem ko jih je bilo nekaj deset manj proti.

Sredstva iz dela pobranega DDV, vendar pod pogojem
V prihodnosti naj bi se javna televizija financirala iz dela pobranega DDV, pod pogojem senata vladi, da v prehodnem obdobju do konca leta 2024 pripravi celovito reformo sektorja, vključno z ustreznim sistemom financiranja. 3,2 milijarde evrov znaša obstoječi prispevek, ki so ga zbrali z letno naročnino, kar je enormen delež od skupno 3,8 milijarde evrov, kolikor letno skupaj porabijo France Televisions, Radio France, francosko-nemški Arte in mednarodna kanala France 24 in RFI.

Bodo trendu ukinjanja prispevka sledile vse evropske države?
V svoji predvolilni kampanji je Macron odpravo obveznega prispevka obljubljal kot enega od ukrepov za blaženje posledic podražitev in krepitev kupne moči Francozov, na kritike, da pa bi sprememba financiranja vodila v večje vpletanje vladajoče politike v javne medije in jih destabilizirala, pa se očitno ne ozira. Po mnenju generalnega direktorja Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Noela Currana bodo temu sledile tudi ostale evropske države, kar bi pod vprašaj postavilo že uveljavljeni model financiranja in posledično sam obstoj javnih medijev v Evropi, še posebej v tistih državah, kjer ti niso tako močni in nimajo tako dolge tradicije kot v Franciji in Veliki Britaniji so zapisali na nova24tv.si

 

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve

 

TS