V zadnjem času, ko so bile trgovine ob nedeljah zaradi epidemije zaprte, se ponovno odpira vprašanje, da bi trgovine ostale ob nedeljah zaprte tudi v prihodnosti.

Vlada je v ponedeljek opozorila, da je najprej potreben socialni dialog za reševanje tega vprašanja. Šele pozneje bo primerna za razpravo v parlamentu in sprejetje zakona.

Janez Janša podpira zaprtje trgovin

Oglasil pa se je tudi predsednik vlade, Janez Janša, ki je tudi spomnil na pomembnost dialoga v Ekonomsko socialnem svetu. Janez Janša je izpostavil, da takšnega zakona ni primerno sprejemati brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu. Dodal je, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

Zaprte trgovine
Zaprte trgovine ob nedeljah. Foto: Twitter

Predlog o zaprtju trgovin pa podpirajo tudi v poslanski skupini SDS, ki svoje stališče do predloga Levice predstavila v sredo na prvi obravnavi v državnem zboru.

Katere poslanske skupine bodo podprle predlog?

Danes so zraven poslanske skupine SDS zakon o zaprtju trgovin ob nedeljah podprli še poslanci predlagateljske stranke, Levice, opozicijski poslanci iz vrst LMŠ, SD in SAB ter koalicijski NSi. Manj enotni so bili v DeDUS, kjer bi zaprtje podprli trije poslanci, dva pa sta se predlogu odrekla. V SMC in SNS predloga ne bodo podprli.

Trgovinska zbornica proti zaprtju

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) izpostavlja, da je v tem trenutku strateško neprimerno obdobje za kakršnekoli razprave o spremembi obratovalnega časa prodajaln.

Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti. V času, ko je potrebno vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, je potrošnja za gospodarsko rast ključna.

Od trgovinske dejavnosti je odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 % vseh prihodkov, zato je Upravni odbor TZS sprejel sklep, da odločno nasprotuje spremembi Zakona o trgovini, ki ukinja nedeljsko obratovanje trgovin. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko to pomeni tudi do 10 % upada prometa.

Preberite še:

Ponovno v kino in gledališče

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Kaj vse se odpira, oziroma kaj ostaja zaprto

Po prvem dnevu odprtja

MR