Veliko smo že pisali, da so z današnjim dnem vrata odprle osnovne šole za prvo trijado in srednje šole ter gimnazije za dijake zaključnih letnikov.

 

Odprli so se tudi trgovski centri

Od danes se odpirajo tudi trgovski centri. NIJZ priporoča, naj bo največje število strank v prostoru prilagojeno velikosti z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Na skupnih hodnikih trgovskega centra je treba preprečiti zadrževanje večjega števila ljudi, zato svetujejo uporabo talnih oznak in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, s katerimi določijo smer gibanja, da ne bi prihajalo do istočasnega premikanja oseb v nasprotno smer. Paziti bo treba tudi na ustrezno postavitev stojnic in drugih storitev, ki bodo na voljo na skupnih hodnikih.

Priporoča se, da varnostniki usmerjajo kupce po začrtanih poteh in da se uporabljajo ločeni vhodi in izhodi za vstopanje in izstopanje.

Od danes lahko v restavracijo

Kot rečeno so z današnjim dnem odprte vse trgovine. Vsi potrošniki smo pri nakupih izenačeni in ni več rezerviranega časa za nakupe za posebno skupino ljudi.

Lokali in restavracije bodo lahko stregli tudi v notranjosti. Možno bo kramljanje za šankom, seveda ob upoštevanju predpisane varnostne razdalje, 1,5 metra.

Kakšni ukrepi ostajajo?

Pri vseh dejavnosti pa bo dosledno potrebno upoštevati standarde Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ.

Ob nedeljah in dela prostih dneh so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Upoštevati je potrebno vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil.

Za prodajalne z živili se določi obratovalni čas od vsaj 8. ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18. ure.

Kaj ostaja zaprto?

Zaprti ostajajo naslednji gospodarski obrati:

1. nastanitveni obrati nad 30 sob,
2. nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
3. velnes in fitnes centri,
4. bazeni, vodne aktivnosti,
5. diskoteke in nočni klubi.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR