Kako sproščanje ukrepov vpliva na odprte dejavnosti

 

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah se je v imenu trgovcev zahvalila Vladi za delno ukinitev ukrepov. Izjavila je, da je bil obisk zelo zadržan, ki, kot pravi, ni trenutna zadržanost, saj bo epidemija pustila velike posledice pri nakupovalnih navadah Slovencev. Pravi, da bodo postali Slovenci zelo varčni, kar pa je odvisno od ukrepov in trajanja epidemije.

Kupci so se obnašali zelo samozaščitno, saj so se držali navodil. (Mariča Lah)

Prodaja je zelo padla

Po izračunih Lahove je nakup v živilskih trgovinah upadel za 15%, kljub začetnemu velikemu povpraševanju. V tehničnih trgovinah, ki so bile zaprte mesec in pol, beležijo velike izgube. Namesto načrtovanih 15 milijard evrov letnega prometa, bo ta za 6 ali 7 milijard nižja, kar je skoraj polovica in to lahko pusti trajne posledice.

Mariča Lah: “Nakupovanje preko spleta je v zadnjem času doseglo pravi bum.”

Nakupne navade se bodo spremenile. Odvisno bo tudi od navade uporabe spletnega nakupovanje, ki je v porastu. Preživel bo samo tisti trgovec, ki bo razvijal vse prodajne kanale, tako tradicionalno kot tudi spletno.

Odprtje trgovskih centrov

Lahova upa na čimprejšnjo odrptje trgovskih centrov, saj trgovine v teh centrih niso enakovredno obravnavane kot druge trgovine, ki so sedaj lahko odprte.

Lahova pozdravlja vse ukrepe, saj, kot pravi, so bili pri sprejemu ukrepov neposredno vključeni in so tako sami soodgovorni za sprejete ukrepe.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR