Zagovornik propadlega socializma Luka Mesec in kako deluje »ekonomska demokracija«

Z novim letom bo Slovenija dobila direktorat za »ekonomsko demokracijo«. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je napovedal, da bo med glavnimi nalogami prenos lastništva podjetij na zaposlene.

Levica se zgleduje po tako imenovanih ESOP (Employee Stock Option Plans oziroma Delniški opcijski načrti za zaposlene) shemah, ki jih propagira predvsem ameriški Nacionalni center za lastništvo zaposlenih (NCEO). Pravzaprav gre za nekakšno samoupravljanje (soupravljanje) po vzoru nekdanje Jugoslavije, podlaga je marksistična ideologija, kako doseči, da delavci ne bodo več »odtujeni od dela«.

Samoupravljanje je v nekdanji državi neslavno propadlo, primer, kako tako delavsko upravljanje z lastništvom zaposlenih izgleda v kapitalističnih ZDA, je veganska restavracija v Michiganu v ZDA.

Ameriški levičarji so odprli vegansko restavracijo Bartertown Diner, ki se je jasneje preimenovala v The Garden Diner and Café. Dokazati so hoteli, da znajo socialisti poslovati in da marksistični poslovni model samoupravljanja z lastništvom zaposlenih deluje. Seveda so poskrbeli tudi za vzdušje – stene so krasile freske Che Guevare, Mao Cetunga in drugih prekaljenih revolucionarjev so zapisali v demokracija.si

O poslovanju ni odločal direktor, ampak so vpeljali nekakšno samoupravljanje, kjer so si plače, ki so bile sicer enake za vse (kuhar je dobil enako kot natakar), določali sami. Seveda so bile visoke, ker so pač toliko cenili svojo delo, dobiček se jim je zdel posledica odtujenega dela, zato ga, kakopak, niso imeli. Na začetku jim je še uspevalo, a predvsem zato, ker so v znak podpore v restavracijo zahajali njihovi levičarski somišljeniki in preplačevali hrano. Potem se je zataknilo.

Ker so zaposleni odločali o delovnem času restavracije, se je restavracija odpirala in zapirala ob različnih urah, tako da so bili zmedeni tudi gostje, saj niso mogli vnaprej vedeti, kdaj bo restavracija odprta in kdaj ne. Če je večina odločila, da se restavracija odpre ob 9. uri, se je odprla ob deveti uri, ampak to ni pomenilo, da se bo tudi naslednji dan odprla ob isti uri. Lahko se je namreč šele ob 12. uri. No, sodu je izbilo dno, ker so obiskovalci, medtem so zaposleni »samoupravljali«, morali čakati na preprost veganski sendvič tudi 40 minut so zapisali v demokracija.si

Restavracijo so, kakopak, kasneje morali zapreti.

 

Vir: demokracija.si

Preberite še:

Levičarji zopet zavajali, ljudi pa označili za “zlo”

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ravno obratno kot so obljubljali pred referendumom: leva koalicija takoj začela s politizacijo RTV

Slovenski levi evroposlanci med redkimi, ki niso podprli resolucije o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma

TS