Ravno obratno kot so obljubljali pred referendumom: leva koalicija takoj začela s politizacijo RTV

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo in članica uprave DRI Nina Mauhler.

Nedeljski referendumski rezultat je marsikoga tako razvnel, da je še pred uveljavitvijo zakonov pričel z odkrito “depolitizacijo” RTV. Ena takšnih je Nina Mauhler, nekdanja državna sekretarka v vladi Marjana Šarca in članica uprave državnega podjetja Družba za razvoj infrastrukture (DRI) Nina Mauhler. “Upam, da Vido in Nežmaha zadnjič gledam na nacionalki. Prostovoljno,” je dejala.
 
Vladna koalicija je svoj zakon o RTV prodajala kot depolitizacijo medijske hiše – mnogim je bilo že prej jasno, da bo vse prej kot to, nekaterim pa še bo. Očitno pa so tudi takšni, ki so se tega zavedali, a so vseeno glasovali za zakon – morda ravno z namenom, da se javno radiotelevizijo v celoti vrne v roke vladajoči politiki. “Prvi ukrep na normalizirani RTV Slovenija: Studio City z Marcelom takoj nazaj, prosim. Koalicija, dajte si nujno v to-do,” je pozval Tine Vučko, urednik družbenih omrežij in oboževalec Nike Kovač, vladno koalicijo. Ob tem ga je novinarka Petra Sovdat opozorila z vprašanjem, ali ni bilo pravkar izglasovano, da se politika ne sme vmešavati v RTV so zapisali na nova24tv.si
 
Sovdatova je opozorila tudi na dvojna merila – se torej v RTV ne sme vmešavati zgolj ena politika, druga pa se lahko? “Samo to bo zdej protizakonito, a veš, valjda spoštujemo zakone, ne glede na to, zaradi koga so bili spisani,” je še dodala – Vučko pa ji je nonšalantno odgovoril: “Bodo že našli način, kako to dovolj podmuklo naredit. Če kdo, ga bo naša politika.” Je torej pohvalil vladajočo politiko, da se zna dovolj podmuklo izogniti črki zakona? Neverjetno. In to pove javno, povsem brez sramu. Ker njihovi lahko pač vse. Z Vučkom se med drugim strinja tudi profesor na Filozofski fakulteti Luka Culiberg, ki je njegov poziv razumel kot uresničitev obljube politike z zavezo po depolitizaciji.


 
“Koalicija naj vrne Marcela na RTV? A se hecate? Pol leta sem poslušal, da se z novim zakonom politika umika iz RTV. Torej spet nateg,” se je odzval še eden izmed uporabnikov družabnega omrežja. Da je bil s sprejetjem Golobovega zakona o RTVS zaradi padca referenduma postavljen precej nevaren precendens za naprej, je opozoril tudi predsednik ZNP Matevž Tomšič – s čimer se strinja politolog dr. Miro Haček, ki je dodal, da bo odslej vsaka vlada, ki bo imela absolutno večino, lahko spremenila zakon o čemer koli, ne le o RTV. Opozoril je, da to za slovenski pravni red zagotovo ni nekaj zelo pozitivnega, sploh pa ne za predvidljivost slovenskega pravnega reda. Po njegovi oceni sprejetje zakona predstavlja veliko skrb za državo, ki velja za demokratično so zapisali na nova24tv.si

Mauhlerjeva bi morala odstopiti
Se je pa Haček na Twitterju odzval tudi na zapis nekdanje državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo Nine Mauhler. Spomnimo, Mauhlerjeva je pred dvema letoma nespoštljivo zlezla v kapelico, visoko dvignila noge in zapisala: “Marija, pomagej mi.”  Ob tem je na kapelico tudi prislonila svoje kolo. Nekdanja članica SAB-a, ki je od leta 2020 vodila HTZ, je pred kratkim v DRI zamenjala člana uprave – družba DRI opravlja nadzor nad vsemi večjimi gradbenimi projekti v državi, tudi drugim tirom. Očitno si je z lezenjem v kapelico prislužila kar lepo mesto. Skratka, Mauhlerjeva je po izidu referenduma na Twitterju zapisala: “Upam, da Vido in Nežmaha zadnjič gledam na nacionalki,” ob čemer jo je Haček opomnil, da bi za takšno izjavo kogarkoli iz prejšnje vlade takratna opozicija zahtevala odstop – in to upravičeno.
 

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Lokalne volitve v Kidričevem

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Število ilegalnih prehodov meje se veča. Kako bo ukrepala vlada?

Poskus umora poslanca Branka Grimsa

 
TS