Za ekološko katastrofo krivo blato iz Ptuja

Foto: BoBo/Sobotoainfo

V občini Hoče so 3. junija zvečer odkrili odlagališče odpadnega blata. Odpadno blato je že onesnažilo potoke v nižjih delih Hoč, ogroža pa tudi podtalnico.

Nekaj dni za tem so že potrdili kontaminirano pitno vodo z bakterijami

Zaradi 200 kubičnih metrov komunalnega blata, ki ga je neznanec odložil v naravo v bližini Hoč nad Botaničnim vrtom Maribor, se je onesnažila pitna voda. Rezultati analize vode so že potrdili nevarne bakterije v vodi, poročajo na rtvslo.si.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je za TV Slovenija izjavil, da pričakuje čim hitrejšo rešitev, da se ne povzroči še dodatna škoda in dodal, da je pri sanaciji čas pomembna komponenta.

“Blato je odloženo v strugo potoka in drsi proti dolini. V Botaničnem vrtu je zapolnilo ribnike,” je povedal za Odmeve povedal Soršak.

Na terenu je bilo ugotovljeno, da je nekdo v območje potoka na treh različnih lokacijah odložil suho in kontaminirano blato iz čistilne naprave.

“Zaradi takega ravnanja je prišlo do večje ekološke katastrofe, saj obstaja velika verjetnost, da bo prišlo ne le do onesnaženja okolja, ampak tudi do onesnaženja naših vodnih zajetij,” je povedal hoški župan.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

 

Blato prihaja iz ptujske čistilne naprave

V javnosti so se pojavile informacije, da naj bi komunalno blato prihajalo iz ptujske čistilne naprave. Direktor Komunalnega podjetja Ptuj, Janko Širec je za medije potrdil, da se z omenjenim dogodkom ukvarjajo že od konca prejšnjega tedna, ko so se pojavile prve informacije o nezakonitem ravnanju, so poročali na spletnem portali siol.net.

Širec je za planet tv dejal, da so postali še posebej pozorni, ker so ravno dan pred tem, ko so izvedeli za dogodek, v četrtek od njih odvažali večje količine blata. Iz količine in časa dogajanja so lahko hitro sklepali, da bi lahko bilo tam tudi njihovo blato.

“Seveda pa moramo počakati do konca preiskave,” je poudaril prvi mož ptujske komunale.

Za prevoz odgovorno celjsko podjetje CEP

Že v začetku tedna so od svojega pogodbenega prevzemnika, celjskega podjetja CEP, zahtevali poročilo, ali so z blatom, ki so ga prevzeli omenjeni dan, ravnali v skladu s pogodbo oziroma z okoljevarstvenim dovoljenjem.

Direktor ptujske komunale je še pojasnil, da so že v začetku tedna stopili v stik z ustreznimi inšpekcijskimi službami, v torek jih je obiskal okoljski inšpektor, ki so mu predali vse informacije in dokumentacijo, med drugim tudi registrske tablice, čas nalaganja in naložene količine, navajajo na siol.net.

Po njegovih besedah pogodba s podjetjem CEP natančno določa, da je treba blato odpeljati v mariborsko Surovino, vmes so se dogovorili, da ga lahko del izvozijo v Avstrijo, šele po dogodku pa so od podizvajalca izvedeli, da naj bi blato vozili v Zalog pri Ljubljani. Nespoštovanje pogodbe bodo razrešili v prihodnosti, je še napovedal in dodal, da trenutno s podizvajalcem še vedno sodelujejo, navajajo na siol.net.

Registrske tablice s posnetkov, ki so jih pridobili pristojni na območju Pivole, se ujemajo s tistimi, ki so bile zabeležene pri odvozu blata iz čistilne naprave, zato je velika verjetnost, da gre za blato s Ptuja.

“Težko presojam, kakšna verjetnost je, pričakujem pa, da bodo organi pregona to v najkrajšem času razrešili,” je dejal direktor.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

 

V podjetju CEP trdijo, da je bilo blato odpeljano po pravilih

V podjetju CEP so potrdili, da so prevzemnik blata iz čistilne naprave Ptuj. Za njihovo podjetje je sicer v prejšnjem tednu prevzeme in prevoze blata iz čistilne naprave Ptuj vršil prevzemnik, ki ima za to dejavnost veljavno okoljevarstveno dovoljenje.

“Ob dogodku, ki se je nedavno zgodil v Pivolah pri Hočah, smo pri njem nemudoma preverili, kako je ravnal s predmetnim odpadkom. Od njega smo prejeli pisno zagotovilo, da je bil ves mulj iz Komunalne čistilne naprave Ptuj prevzet v skladu z okoljevarstveno zakonodajo in njihovim dovoljenjem,” so še navedli v CEP.

Odzvala se je tudi županja Nuška Gajšek

Preko socialnega omrežja Facebook pa se je odzvala tudi županja Mestne občine Ptuj in pozvala Komunalno podjetje Ptuj, da v najkrajšem možnem času izvede vse aktivnosti za preverbo nepotrjenih sumov in jo z ugotovitvami seznani. V kolikor bi vse izvedene aktivnosti in analize omenjene sume potrdile, od Komunalnega podjetja Ptuj pričakuje, da se bo pristojnim organom nudilo vse potrebne informacije, da se odgovorne za to dejanje razkrije in primerno sankcionira.

Preberite še:

Konec epidemije

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

V Sloveniji tik pred zastavljenim ciljem precepljenosti

Trajnostni razvoj ni modna muha, ampak nuja

MR