Trajnostni razvoj ni modna muha, ampak nuja

Od leve proti desni John Denhof, Lucija Sajevec, Zooullis Mina in Gregor Pilgram

Podjetja, ki ne bodo trajnostno naravnana, na trgu ne bodo preživela, so se strinjali gostje današnje MQ konference Združenja Manager. To potrjuje tudi anketa med danskimi managerji, ki jo je predstavil Torkild Justesen, generalni sekretar evropskega združenja managerjev CEC. Danes so mladi, bodoči managerji, pripravili življenjepis idealnega trajnostnega voditelja prihodnosti, o ključnih elementih preobrazbe podjetij pa so razglabljali vrhunski managerji na okrogli mizi.

 

»Pod razvoj trajnostnega voditeljstva se podpisujemo skupaj. Ne posameznik, temveč mi. Kako dobro smo opravili svoje delo in kako uspešni smo s preobrazbo ne le podjetij, temveč tudi sebe, bomo videli v prihodnosti. Na rasti organizacij, na svojih sodelavcih, njihovem razvoju in razcvetu,« je današnji dogodek na Brdu pri Kranju, ki je v središče postavil trajnostno voditeljstvo, otvorila predsednica Združenja Manager (ZM) Medeja Lončar.

Enzo Smrekar in Petra Juvančič

V pogovoru z izvršno direktorico ZM Petro Juvančič je trajnostni razvoj poudaril tudi Enzo Smrekar, generalni direktor Atlantic Droge Kolinske in manager leta 2020: “Trajnost je nekaj, kar je v ljudeh, je osnovni princip življenja. Če podjetja ne bodo trajnostna, bodo izgubila trge in potrošnike in to ni poslovni model, ki bi preživel. To je nov standard, ki zahteva napor, včasih tudi nekaj več sredstev, ampak moramo iti pogumno v to.”

Globalni pogovor: ZDA – Danska – Slovenija

Torkild Justesen in Saša Mrak Hendrickson

V Slovenijo sta se v nadaljevanju javila še Torkild Justesen, direktor največjega danskega združenja managerjev Lederna in generalni sekretar evropskega združenja managerjev CEC, in Saša Mrak Hendrickson iz ZDA. Predstavila sta rezultate raziskave o trajnosti, v kateri je sodelovalo več kot 1.300 najvišjih managerjev – v njej je 70 odstotkov vprašanih potrdilo, da je delovanje po enem ali več globalnih ciljih OZN predpogoj za konkurenčnost njihove organizacije. Da danskemu gospodarstvu uspeva pa veliko pripomore tudi dober dialog z vlado, s katero so skupaj pristopili tudi v boj proti podnebnim spremembam:

»Danska podjetja zdaj igrajo ključno vlogo pri doseganju njihovega cilja – zmanjšanje toplogrednih plinov za 70 odstotkov do leta 2030, in zagotavljanje, da zeleni prehod postane gonilo zelene rasti za danska podjetja. Danska vlada je v dialogu s poslovno skupnostjo vzpostavila 13 podnebnih partnerstev. S ciljem, da skupaj prepoznajo ideje, ki lahko pomagajo pri reševanju podnebnih sprememb, hkrati pa tako Dansko postavijo za pionirsko državo na tem področju

Managerji prihodnosti so dirigenti orkestra

Da se podjetja usmerijo v trajnost, je potrebna tudi preobrazba managementa. Tradicionalno vodenje, ki je temeljilo na delegiranju in realizaciji nalog, se bo moralo preoblikovati v trajnostno voditeljstvo. Managerji bodo tisti, ki bodo morali videti širšo sliko, prepoznati povezave, vzorce in odnose znotraj podjetja.

»Managerji prihodnosti ne bodo več delegirali, ampak bodo dirigenti orkestra, katalizatorji in spodbujevalci odprtih ekosistemov, predvsem pa aktivni poslušalci, dobri opazovalci in izurjeni facilitatorji,« je dodala Nina Langerholc Čebokli, svetovalka za organizacijski dizajn iz družbe Dodo consulting.

Razumeti vlogo ljudi

Sledila je okrogla miza o preobrazbi podjetij. Gregor Pilgram, glavni izvršni direktor Generalija v Avstriji, se je navezal na zadnje leto pandemije, ki ni spremenila sveta, ampak je samo pospešila spremembo:

»Najtežje je sprejeti enostavne odločitve. Včasih je bilo 90 odstotkov odločitev pravilnih, v današnjem svetu je to tveganje veliko večje

Zooullis Mina, glavni direktor Pivovarne Laško Union, je izpostavil, da cilj podjetja ni več le maksimizirati dobiček za lastnike, saj so ti zdaj le eden od deležnikov – pri tem so pomembni še stranke, zaposleni, družba in okolje:

«Pri vodenju je treba razumeti pomen in vlogo ljudi, kot manager pa moraš znati tudi sprejemati odločitve. Vmes se zagotovo kdaj tudi zmotiš, ampak moraš za to sprejeti odgovornost.«

Lucija Sajevec, direktorica družbe AMZS in mlada managerka 2019, je poudarila, da je treba znati osnovne stvari narediti enostavne:

»Zastaviti moramo dobro strategijo, storiti korak naprej pri komunikaciji in jo pretvoriti v jezik, da ga razumejo vsi naši zaposleni. Pomembna je decentralizacija organizacije in vodenje z zgledom, pri čemer je pomembno, da ostajamo avtentični z vsemi svojimi nepopolnostmi

John Denhof, predsednik uprave NKBM, se je v zaključku pogovora dotaknil še uspešne združitve dveh bank, ki jo pripisuje štirim elementom: viziji, rezultatom, disciplini in seveda ljudem:

»Imeli smo jasno vizijo, ki smo jo delili z vsemi deležniki. Ob tem vsak mesec preverjamo, kako izpolnjujemo cilje, ki smo jih zastavili. Vsega tega pa nam ne bi uspelo, če se ne bi osredotočili na kulturo in ljudi. Te smo opolnomočili, da sami sprejemajo odločitve, pomembno pa je tudi, da jim zaupamo, da bodo naredili najbolje.«

Dogodek so sklenili mladi, študentje, ki sodelujejo v pilotskem programu delovne skupine za trajnostno voditeljstvo Manager na kvadrat. Pripravili in predstavili so idealni življenjepis trajnostnega voditelja prihodnosti, kot ga vidijo mladi in ki ga pripenjamo v priponki.

Preberite še:

V Sloveniji tik pred zastavljenim ciljem precepljenosti

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Resnica glede pitne vode

V Sloveniji je bila komunistična revolucija

 

DAMIR ŽERAK