V oddaji 24ur na POP TV neresnično navajajo glede aplikacije #OstaniZdrav

Uporabimo aplikacijo!

Aplikacija #OstaniZdrav deluje dobro in sledi posodobitvam – Odziv na nekorektno poročanje

V včerajšnji oddaji 24ur na POP TV je bilo v prispevku novinarja Mihaela Kranjca nekorektno predstavljeno delovanje aplikacije #OstaniZdrav. Ker se v prispevku pojavlja več netočnih navedb, so na Ministrstvu za javno upravo primorani odzvati in predstaviti realna dejstva.

Na Ministrstvu za javno upravo so izvedli razpis za prilagoditev aplikacije #OstaniZdrav za potrebe čezmejne izmenjave podatkov ter vzdrževanje aplikacije, saj se je pogodba s podjetjem RSteam, ki je za slovenski trg prilagodilo nemško aplikacijo, konec leta 2020 iztekla. Na novem razpisu je najugodnejšo ponudbo ponovno oddalo podjetje RSteam, cena nove pogodbe, ki velja do 30. 6. 2021, znaša 31.842 evrov z DDV. Denar podjetju še ni bil nakazan, saj bo, glede na sklenjeno pogodbo, končni znesek odvisen od števila narejenih posodobitev in uspešne vzpostavitve interoperabilnosti aplikacije. Vendar pa znesek izplačila ne more preseči 31.842 evrov. Zato ne drži v prispevku predstavljena informacija, da je vrednost nove pogodbe 42.000 evrov.

Prav tako ne drži navedba, da se ocena tveganja stanja ne posodablja samo v slovenski verziji aplikacije. Težava je posledica napake na Googlovem sistemu za beleženje stikov, zato je bilo moteno posodabljanje ocene tveganja stanja pri vseh aplikacijah, ki uporabljajo omenjen Googlov sistem in še to samo na operacijskem sistemu Android. Moteno delovanje je torej posledica Googlovih težav (Povezava na obvestilo o težavah Google) in ne težav aplikacije #OstaniZdrav, kar je bilo novinarju izrecno pojasnjeno. Dodajamo povezavo na objavo, iz katere je razvidno, da je imela enako težavo npr. nemška aplikacija. (Povezava do prispevka o težavah nemške aplikacije)

Neresnična je tudi navedba, da slovenska aplikacija ni bila redno vzdrževana. Posodobitve aplikacij so namenjene izboljšanemu delovanju in nadgradnjam. Drži, da je bila tudi nemška aplikacija Corona Warn App (CWA), po kateri smo tudi v Sloveniji prilagodili našo aplikacijo #OstaniZdrav, že nekajkrat posodobljena.  Posodobitvam nemške aplikacije sproti sledi tudi tehnična ekipa na Ministrstvu za javno upravo, zato ne drži navedba novinarja, da aplikacije nismo redno posodabljali in vzdrževali. Vendar pa ob tem pojasnjujemo, da se z vsako posodobitvijo ustvarijo tudi nekatere nove napake, kar je lahko tudi nadaljnji razlog novih posodobitev. Zato je tehnična ekipa na Ministrstvu za javno upravo vsem nadgradnjam sproti sledila, vendar je v fazi testiranja ugotovila, da se pojavljajo napake in se odločila, da nadgradnje ne bo objavila, ampak bo počakala na naslednjo (pripravljene so bile verzije 1.5.1, 1.6.1 in 1.7.1).

Pred nekaj dnevi je bila izdana različica nemške aplikacije 1.10.1. Ker se je ta izkazala za najbolj stabilno doslej, bo tej različici posodobitve prilagojena tudi #OstaniZdrav, ki bo torej prešla iz različice 1.3.1 na 1.10.1. Predvidoma bo do te posodobitve prišlo 20. januarja 2021. Ob tem pojasnjujemo, da ne gre zgolj za preprosto prilagoditev in prevod aplikacije, temveč poleg sprememb v vidnem (frontend) delu aplikacije ekipa na Ministrstvu za javno upravo vsako posodobitev tudi testira, v izogib objavi nedelujoče aplikacije in prepogostih posodobitev.

Poudarjajo še, da ekipa strokovnih sodelavk in sodelavcev, ki na Ministrstvu za javno upravo skrbi za tehnično plat delovanja aplikacije #OstaniZdrav, vlaga vse napore v nemoteno tehnično delovanje aplikacije in si prizadeva, da bi bilo to orodje za uporabnike prijazno, uporabno, predvsem pa učinkovito pri zajezitvi širjenja okužb z virusom Sars-CoV-2.

Vir: gov.si

Preberite še:

Grozljive grožnje poslancem!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

PREPOVED PREHITEVANJA ZA TEŽKA TOVORNA VOZILA NA AVTOCESTI A1
Zakaj je največ okužb v domovih za starejše?

 

MR