PREPOVED PREHITEVANJA ZA TEŽKA TOVORNA VOZILA NA AVTOCESTI A1

Prepovedano prehitevanje za tovorna vozila. Foto: Pixabay

Na spletnem portalu promet.si sporočajo, da od danes velja na avtocesti A1 med Koprom in Šentiljem v obe smeri prepoved prehitevanja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t.

Prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila bo veljala vsak dan med 6. in 18. uro. Veljati je začela danes 15. januarja 2021.

Na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest že sedaj velja prepoved prehitevanja težkih tovornih vozil. Ponekod je v veljavi v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah, na drugih pa 24 ur na dan, to je na pomurski avtocesti, na odsekih Domžale – Šentjakob, Brezovica – Vrhnika, Lom – Unec, Unec – Postojna ter na območju vseh predorov.

Zagotovljena je večja pretočnost in varnost

Avtocesta A1 je zelo obremenjena, zlasti v prometnih konicah. Za razliko od avtoceste A2 Obrežje – Karavanke je na njej več prometa, tako tovornega, kot osebnega. Najbolj obremenjeni odseki A1 so najmanj dvakrat bolj obremenjeni s tovornimi vozili od primerljivih na A2.

Dnevna prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila na A1 bo uporabnikom slovenskih avtocest in hitrih cest zagotavljala večjo pretočnost in varnost prometa, lažjo in hitrejšo vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih, lažje izločanje ostalih vozil z avtoceste in večjo pretočnost prometa na območju delovnih zapor.

To pomeni, da bodo v primeru prometne nesreče vsa težka tovorna vozila na desnem pasu, zato bo lažje in hitrejše vzpostaviti reševalni pas za intervencijska vozila in hitreje odstraniti posledice prometne nesreče ter ponovno odpreti ceste za vsa vozila. V primeru hujših prometnih nesreč bo lažje tovorna vozila zadržati na desnem pasu, osebna pa preusmeriti na vzporedne ceste.

Še vedno bo prehitevanje za težka tovorna vozila dovoljeno med 18. in 6. uro zjutraj. Prehitevanje bo čez dan dovoljeno na odsekih s tretjim pasom, to je s pasom za počasna vozila, vendar samo po voznem pasu. Prehitevanje po prehitevalnem pasu bo tudi na teh odsekih za težka tovorna vozila prepovedano.

Preberite še:

Kako do cepiva? Navodilo za cepljenje!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Ali je stavka policistov upravičena?
Zakaj je največ okužb v domovih za starejše?

 

MR