Težave zaradi deževja

deževje, poplave, zemeljski_plazovi, sv_slovenija

V Halozah se je sprožilo več zemeljskih plazov, poplavljene ceste

Zaradi močnega deževja so znova narasli vodotoki po vsej državi. Popoldne so večja razlivanja že zajela nekatera naselja na območju Haloz, večja razlivanja pa so bila pričakovana v noči na sredo predvsem v južni, osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji.

Večja količina padavin, ki je v teh dneh zajela Slovenijo, je povečala verjetnost pojava zemeljskih plazov predvsem v vzhodni polovici države, lahko pa tudi v ostalih predelih, opozarja Geološki zavod Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Vode – opozorilo

Agencija republike Slovenije za okolje (ARSO) je pozno sinoči v opozorila, da na ravninskih predelih v spodnjih tokovih še naraščajo in poplavljajo reke Dravinja, Ščavnica in Sotla. Poplavljajo tudi vodotoki v Pomurju. Pretoki teh in tudi ostalih rek in vodotokov v severovzhodni in vzhodni Sloveniji bodo ponoči še naraščali. Na izpostavljenih mestih, predvsem v spodnjem toku pod sotočjem z Dravinjo, se bo ponoči ter jutri razlivala reka Drava.  Po napovedih vremenoslovcev bodo padavine vztrajale do srede zjutraj, v sredo čez dan bo v osrednji in vzhodni Sloveniji le občasno še rahlo deževalo. Vir: ARSO

Dogodki SOS 112

Ob 21.18 je v naselju Paradiž, občina Cirkulane, zemeljski plaz poškodoval del ceste in vodovodno napeljavo. Dežurna služba Cestnega podjetja Ptuj je zavarovala odsek poškodovane ceste, Komunalno podjetje Ptuj pa bo saniralo vodovod.

Ob 20.47 je v naselju Repišče, občina Videm, potok Psičina poplavil cesto. Delavci Cestnega podjetja Ptuj so postavili ustrezno cestno signalizacijo.

Ob 20.33 je v občini Majšperk reka Dravinja poplavila cesto Stanečka vas-Majšperk. Delavci Cestnega podjetja Ptuj so postavili ustrezno cestno signalizacijo.

Ob 20.25 je v Brezovcu, občina Cirkulane, plaz zasul cesto v dolžini približno sto metrov. Gasilci PGD Cirkulane in delavci Cestnega podjetja Ptuj so zavarovali poškodovano cesto in postavili ustrezno prometno signalizacijo. Za sanacijo cestišča bo poskrbel vzdrževalec ceste.

Ob 18.31 je v Cirkulanah meteorna voda zalila prostore športnega objekta. Gasilci PGD Cirkulane so iz objekta izčrpali dva kubična metra vode ter pred vhod v prostore postavili protipoplavne vreče.

Ob 15.58 je v naselju Gabrnik v občini Juršinci meteorna voda ogrožala gasilski dom. Gasilci PGD Gabrnik so s pomočjo protipoplavnih vreč zaščitili objekt.

Ob 15.46 se je v naselju Mali Okič, občina Cirkulane, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Cirkulane so odstranili zemljo s cestišča in zavarovali plaz.

Močno deževje je povzročilo izliv potoka v Korenjaku v občini Zavrč, ki ogroža tudi eno stanovanjsko hišo. Aktivirani so bili gasicli PGD Zavrč, ki nadzirajo trenutne razmere, je na facebook objavil Janko Lorbek.

TM, Vir: splet, Foto: Sandi Kelc (naslovna: poplave v občini Cirkulane), Janko Lorbek