Srbi na meji prijeli 85 do zob oboroženih ilegalcev, v Sloveniji medtem podiramo varnostno ograjo.

Slika je simbolična

Foto: Instagram MUP Srbije

Srbski obmejni policisti so prijeli do zob oboroženo migrantsko tolpo na meji z Madžarsko. Migranti so imeli ob sebi avgtomatsko orožje, naboje, pa tudi hladno orožje.

Do prijetja je prihaja isti čas, ko Robert Golob v slovenskih medijih opravičuje odstranitev mejne ograje, notranja ministrica Tatjana Bobnar pa prisostvuje pri odstranitvi prvih metrov na meji s Hrvaško. Uresničuje se namreč to, o čemer smo govorili, ko je Robert Golob obelodanil odstranitev žičnate ograje. Naval migrantov in to do zob oboroženih.

Srbi so tokrat na severu države blizu meje z Madžarsko prijela 85 nezakonitih migrantov in to na mestu, kjer se je v začetku tega meseca zgodil domnevni incident, v katerega naj bi bili vpleteni tihotapci ljudi, pri čemer je ena oseba umrla, več drugih pa je bilo ranjenih. Kar pa je še bolj šokantno, je dejstvo, da so bili do zob oboroženi z avtomatskim strelnim orožjem in strelivom, noži in drugim orožjem.

Slovenska vojska je na meji s Hrvaško začela odstranjevati žično ograjo. Ob odstranitvi prvih metrov ograje je notranja ministrica Tatjana Bobnar povedala, da so se za odstranitev odločili, ker je žična ograja popolnoma nesorazmeren ukrep. Mar res? Žičnata ograja je bila postavljena zaradi varnosti pred ilegalnimi migranti, ki že tudi s postavljeno ograjo iščejo in celo najdejo načine za nezakonit pristop, tako da je njena izjava o zavedanju, da bo država z odstranjeno ograjo postavljena pred nove varnostne izzive, pravzaprav igranje z varnostjo in življenjem vseh slovenskih državljanov.

Foto: epa

Dokaz, da smo pred vrati migrantskega vala, pa je dejstvo, da so operativne ekipe na območju policijske uprave za mesto Beograd ter policijskih uprav v Kikindi, Subotici in Somboru v četrtek ukrepale zoper 85 ilegalnih migrantov, od katerih so jih šest prijeli, proti dvema pa so podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve različnih kaznivih dejanj, poročajo srbski mediji. 40 migrantov z neurejenim statusom so po zakonu o tujcih odpeljali v Padinsko Skelo, proti 40 pa so podali prekrškovni predlog.

Policisti so zasegli tri avtomatske puške, štiri pištole, 12 kosov različnih nožev, mačet, sabelj in boksarjev ter 182 kosov streliva različnih kalibrov.

Avstrija bo migrante vračala nazaj
Že sama napoved o odstranitvi tehničnih ovir je sprožila alarm med tihotapci in migranti na migrantski poti v Evropo. Prav tako ni dolgo trajalo, da so zaskrbljenost izrazili tudi v Avstriji, kjer že od sredine poteka nadzor na slovenski mejih. Ob tem ni mogoče spregledati podatka, da je policija v prvih štirih mesecih letos obravnavala 3107 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 85 % več kot v enakem obdobju lanskega leta. Notranji minister Avstrije Gerhard Karner je po poročanju medijev v parlamentu izjavil, da ne vidi nobenih težav s strani sosednjih držav razen s Slovenijo. Odstranjevanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško je označil kot nepremišljen korak in dodal, da bodo “odločno vračali vse nazaj v Slovenijo in od 1. julija ponovno uvedli ustrezen nadzor.”

Migracijski pritisk narašča
Migracijski pritisk je vzdolž madžarske južne meje že več mesecev velik, zaradi česar je madžarski premier Viktor Orbán v začetku tega meseca odobril ustanovitev novih mejnih sil, ki so izključno odgovorne za varnost meje. Pot med Srbijo in Madžarsko ostaja priljubljena izbira tihotapcev ljudi, ki želijo izsiljevati ekonomske migrante iz Azije in severne Afrike, ki nameravajo prestopiti zunanjo mejo EU, preden odpotujejo na zahod v države, kot so Francija, Nemčija in v mnogih primerih Združeno kraljestvo.

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve