Propolis in njegova vsestranska uporabnost

Uporabnost propolisa je tako zelo široka, o tem so pisali že v antiki, saj so mu namenjali posebno pozornost. Samo pridobivanje propolisa je odvisno od klimatskih pogojev, kot tudi od same postavitve čebelje družine v prostoru, kjer je v bližini dovolj dreves, kot tudi podrasti.

Kvaliteten propolis pridobivajo tudi v čebelarstvu Murko v Lancovi vasi; foto: Barbara MK
Pridobivanje propolisa je tudi veliko odvisno o čebelarjevega znanja in izkušenj.
Propolis je eden od primarnih čebeljih pridelkov tako kot so med, cvetni prah, matični mleček in vosek. Uporabnost samega propolisa se je v nekaj letih zelo razmahnila, saj porabniki vse pogosteje posegajo po naravnih pridelkih in izdelkih.

Surovine iz katerih čebele proizvajajo propolis so smole, ki varujejo rastline pred okužbami. Smolo čebele oplemenitijo še z izločki svojih žlez. Pomemben pa je tudi čas pridobivanja propolisa, saj čebele nabirajo drevesne smole med 10. in 16. uro, ko je temperatura v naravi okoli 20 °C. Količina pridobljenega propolisa je odvisna tudi od potreb v čebelji družini, saj z njim zavarujejo svoje bivališče pred prepihom in svetlobo. Čebelja družina se z njim bojuje tudi proti mikrobom. Večje tujke, ki jih ne morejo odstraniti iz svojega bivališča, jih preprosto prevlečejo s propolisom.

Foto: arhiv ČZS

Čebelja družina med sezono proizvede od 150 do 400 g propolisa

Ne samo od potrebe v čebelji družini, ampak tudi moči čebelje družine je odvisen pridelek propolisa. Torej močnejša, oziroma številčnejša kot je čebelja družina, večje so potrebe po propolisu in hkrati tudi večje so potrebe po iskanju osnovnih surovin – smol.

Propolis sestavljajo rastlinske smole, vosek, eterična olja, cvetni prah, organske snovi, vitamini in minerali. Po kemijski sestavi propolis vsebuje ogromno snovi med njimi tudi flavanoide. Propolis je svetlo do temno rjave barve. Sveže postrgan propolis je lepljiv, na sobni temperaturi se strdi. Posamezna čebelja družina med sezono proizvede od 150 do 400 g propolisa.

Že stari Grki dobro poznali številne možnosti uporabe propolisa

Samo pridobivanje propolisa je za čebelarja zelo zahtevno, saj mora dobro poznati lastnosti posamezne čebelje družine. Za pridobivanje namenskega propolisa je primeren vsak tip panja. Pomembno je, da je omogočeno vstavljanje namenskih pripomočkov za pridobivanje propolisa nad plodiščem oz. na mesto kamor čebelja družina najraje odlaga propolis. Čebelar tako poskrbi za pravilno tehnologijo pridobivanja najkakovostnejšega propolisa. Zgodovinski zapisi o propolisu kažejo, da so že stari Grki dobro poznali številne možnosti uporabe propolisa in to se je razširilo in ohranilo po vsem svetu.

Na prehodu iz jeseni v zimo je uporaba propolisa zelo široka

Propolis je primarni čebelji pridelek, ki ga čebele proizvedejo iz smol. Te smole varujejo rastlino pred okužbo. Osnovno surovino – smolo čebele oplemenitijo s svojimi izločki žlez in ostalimi čebeljimi pridelki. Propolis se lahko uporablja surov ali kot mešanica z ostalimi čebeljimi pridelki in je tudi eden od čebeljih pridelkov, ki se uporablja v apiterapiji.

Foto: arhiv ČZS

Poznamo številne izdelke iz propolisa kot so na primer zobne paste, bomboni, kreme, šamponi za lase. Tako so sedaj v tem prehodnem obdobju jesen – zima njegove možnosti uporabe zelo široke.
Tomaž Samec, foto: arhiv ČZS