Vlada je določila, da pri prestopu državne meje z Republiko Hrvaško ni omejitve in ni potrebna karantena ali samoizolacija.

 

Hrvaška je trenutno edina država, kjer ni omejitev prehajanja meje.

Vlada se je na seji seznanila z epidemiološkim stanjem v Republiki Hrvaški, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Iz poročila izhaja, da je tveganje za širjenje okužbe COVID-19 v obeh državah primerljivo in posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje. Ob tem se je vlada seznanila tudi z informacijo o pogovorih med hrvaškim in slovenskim ministrom za notranje zadeve 16. maja 2020 v Ormožu.

Kako pa je z drugimi državami?

NIJZ bo pripravil epidemiološko oceno Madžarske, kar bi omogočilo, da bi na ta seznam uvrstili tudi sosednjo Madžarsko. Kar se tiče Avstrije je odvisno od odzivnosti na avstrijski strani. Tam je še kar nekaj dilem, ki jih pozna tudi naša javnost. Ko bo Avstrija naslovila odgovore na ta vprašanja, bodo izpolnjeni tudi pogoji za uvrstitev te države na seznam neomejenega prehajanja mej.

Kriteriji vstopa v Slovenijo

Brez omejitev lahko prehajamo samo iz Hrvaške. Iz drugih sosednjih držav pa lahko brez omejitve pa je omogočeno prehajanje za:

  • čezmejne dnevne delovne migrante,
  • čezmejne tedenske delovne migrante,
  • osebe, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč, in imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje, ter opravljajo kmetijsko-poljedelska dela,
  • osebe, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji ali sosednji državi na dan prehoda meje,
  • osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje v sosednjih državah ali Republiki Sloveniji

Vir: gov.si

Euronews o uspehih Slovenije! VIDEO!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Kdo v karanteno in kdo ne?

Ormož: srečanje notranjih ministrov Slovenije in Hrvaške

MR