Vlada je odpravila obvezno 7-dnevno karanteno in uvedla obvezno 14-dnevno karanteno za naslednje prebivalce:

 • osebe iz tretjih držav, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v državah Evropske unije,
 • osebe, ki imajo stalno ali začasno bivališče v državah Evropske unije in so zapustile Evropske unije za več kot 14 dni.

Izjeme!

Karantena tako ne bo obvezna za:

 • osebe, ki se v Sloveniji udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in našo državo zapustijo še isti dan ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba.
 • osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu
 • osebe z diplomatskim potnim listom in
 • osebe, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode.
 • pripadniki služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Strogi ukrepi ostajajo v veljavi za tuje državljane, ki na slovensko mejo prihajajo z vidnimi znaki okužbe zgornjih dihal ali s pozitivnim izvidom okužbe z novim koronavirusom. Takim tujcem lahko država zavrne vstop. Če pa bo oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji ob vstopu v državo navedla, da je okužena z novim koronavirusom ali ima očitne bolezenske znake, bo od obmejnega policista dobila navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Na mejah veljajo navodila, kako naj pristojni ravnajo v primeru suma vnosa virusa, na primer ob prihodu večjega števila oseb iz katerekoli države EU, kjer je epidemiološka slika slaba oziroma bi se nenadoma začela slabšati.

Po mnenju Kerstin Petričeve bo ključno neprestano spremljanje epidemiološke situacije tako pri nas kot v EU in širše. To še posebej velja za Italijo, Belgijo, Veliko Britanijo in nekatere druge države. V primeru, da bi se situacija spreminjala, kar se bo preverjalo vsakih sedem dni pa bomo režim na mejah potrebno primerno prilagajati.

Vzporedno preklicu epidemije ostajajo v veljavi številni ukrepi, navodila in priporočila, predvsem ohranjanje socialne distance, razkuževanje rok in nošnja mask. Tudi v delovnih in proizvodnih procesih v podjetjih se pričakuje normalizacija stanja, a morajo vodstva slediti vsem zaščitnim ukrepom.

Potovanje na Hrvaško

Pri prestopu meje na Hrvaško bodo naši državljani policiji morali pustiti telefonsko in naslov prebivanja. Mejo bodo lahko ob predaju ustreznih dokumentov prestopili naslednji prebivalci:

 • lastniki nepremičnin ali plovil;
 • tisti, ki imajo gospodarski interes, torej tudi turisti. Izkazat bodo morali rezervacijo;
 • udeleženci pogrebov;
 • nujni obiski na Hrvaškem ali poslovni obiski, s izkazovanjem ustrezne dokumentacije oziroma vabila.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR