Slovenski notranji minister Aleš Hojs se je v Ormožu srečal s hrvaškim kolegom  Davorjem Božinovićem. Srečanja sta se udeležila tudi državni sekretar Franc Kangler in župan občine Ormož Danijel Vrbnjak.

 

Dvostranski pogovor je potekal o aktualnih temah povezanih s COVID-19 in nezakonitih migracijah. Delegacija je govorila tudi o podrobnostih glede prehajanja turistov preko meje med državama.

Minstra v Ormožu
Minstra v Ormožu. Foto: Twitter

Aplikacija za lažji prehod meje

Zaradi turističnih razlogov sta se zavzela za čim lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. V Hrvaško lahko zdaj vstopajo vsi državljani Slovenije, ne samo lastniki nepremičnin in plovil, ampak vsak, ki ima kakšen gospodarski interes in turizem je gospodarski interes. Hrvaški notranji minister, Davor Božinović je omenil tudi aplikacijo preko katere bi lahko slovenski državljani oddali zahtevane podatke še preden bi se odpravili preko meje in tako prehajali brez zadrževanja in tudi tako bi omogočili hitrejši prehod meje.

Minstra v Ormožu
Minstra v Ormožu. Foto: Twitter

Trenutni kontrolni režim je botroval določene zastoje pri prehodu meje. Kot pravi Božinović, da so vsi postopki izključno zaradi preprečitve širjenja novega virusa. Hrvaška policija zahteva vsaj naslov in kontaktno številko. Razlogi za vstop na Hrvaško so lahko osebne ali gospodarske narave, torej, da imajo tam svojce, nepremičnino ali rezervacijo v turistični namestitvi.

Ilegalne migracije

Ministra sta se med drugim tudi pogovarjala o ilegalnih migracijah in vstopu Hrvaške v schengensko območje. Strinjala sta se, da državi uspešno sodelujeta na področi ilegalnih migracij, vstop Hrvaške v schengenski prostor pa je  v interesu obeh držav in vcelotne EU.

Včeraj na Ptuju Pahor in Milanović

V Spodnjem Podravju je bilo to že drugo srečanje v zadnjih dveh dneh na zelo visoki ravni med Slovenijo in Hrvaško

Včeraj sta se na Ptuju srečala predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Zoran Milanović. Tudi ona sta se pogovarjala o sodelovanju držav pri zoperstavljanju COVID-19 in njegovim posledicam. Tako kot ministra pa sta obravnavala tudi področje ilegalnih migracij.

Preberite še:

Borut Pahor in Zoran Milanović danes na Ptuju

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR