Ob razglasitvi epidemije smo tudi v Sloveniji zaprli gostinske in nastanitvene objekte, prekinil se je mednarodni letalski promet, zaprli smo državne meje. Vse to je pustilo pečat tudi v slovenskem turizmu.

Po nekaterih ocenah naj bi slovenski turizem potreboval 5 let, da se zopet postavi na noge, kar bo imelo velik vpliv na celotno slovensko gospodarstvo, saj učinki turizma predstavljajo več kot 10 odstotni delež v slovenskem BDP.

Lani je bilo kar 72 odstotkov turističnih prenočitev ustvarjenih s strani tujih gostov, v letošnjem letu pa pričakujemo upad za približno 25 do 50 odstotkov. Zato je Vlada RS sprejela ključne ukrepe, ki bodo slovenskemu turizmu pomagali preživeti letošnje zelo zahtevno leto.

 

“Svetovna turistična organizacija napoveduje, da bi lahko v letošnjem letu v svetovnem merilu zabeležili 60 do 80 odstotkov upada mednarodnih potovanj v primerjavi z letom prej, v prvem četrtletju letošnjega leta je bilo v svetu teh potovanj manj za 22 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je 67 milijonov takih potovanj manj. V turizmu je zaradi tega ogroženih milijone delovnih mest po vsem svetu, saj je to eden izmed najbolj delovno intenzivnih sektorjev gospodarstva,” je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Povečano povpraševanje slovenskih gostov po namestitvah

Minister Počivalšek je izjavil, da bomo s tretjim paketom ukrepov v turizmu uvedli subvencioniranje skrajšanega delovnega časa v obsegu 20-35 ur tedensko in zagotovili nadomestila za čakanje na delo. Turistični boni so najboljša rešitev, ki je že sprožila povečano povpraševanje slovenskih gostov po namestitvah, in to tako v velikih hotelih, kot tudi pri manjših ponudnikih. Ali bo to vplivalo na cene, bomo pa videli v naslednjih tednih.

Kje bomo zapravili bone?

Minister je predstavil nekaj več informacij o bonih. Upravičenci do bona bodo vsi, ki so imeli na dan 13. marca 2020 v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče. Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca, unovčljiv pa bo do 31. decembra letos. Unovčljiv bo le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, ki jo nudijo hoteli in drugi podobni nastanitveni objekti, počitniški domovi in letovišča, turistične kmetije s sobami, zasebni ponudniki sob, planinski domovi in mladinska prenočišča, druge nastanitve za krajši čas, avtokampi.

Počivalšek je pozval občine, da se pridružijo državni iniciativi in po vzoru nekaterih tujih mest uvedejo bone tudi v regionalnem okolju. Na ta način lahko dodatno spodbudijo obisk lokalne ponudbe: od gostinstva, do prireditev in drugih podobnih storitev.

Dvigovanje cen turističnih storitev plačanih z bonom je nesprejemljivo ravnanje, na katerega bo trg zagotovo odreagiral in take ponudnike kaznoval z izgubo zaupanja, posledično pa bodo ogrožena delovna mesta.

Bon je  bil uveden zato da zagotovimo goste slovenskemu turizmu, obrat denarja in da ohranimo delovan mesta, ki jih je v našem turizmu skoraj 60.000.

Kako bodo nastanitvenim ponudnikom refundirali vnovčen bon?

Država bo bone refundirala dvakrat mesečno. Boni na tak način predstavljajo boljšo kreditno kartico, zato ni razloga po dvigovanju cen, zgolj nasprotno. Refundacija vnovčenih bonov bo potekala dvakrat mesečno, medtem ko je izplačilo za plačane storitve s kreditno kartico zgolj enkrat na mesec.

Ali se lahko bon zapravi pri več ponudnikih?

Ni potrebno, da se boni porabijo pri enem namestitvenem ponudniku

Nadzor!

Nadzor nad ponudniki bo izvajala tržna inšpekcija. Veliko je pa odvisno od nas, da sporne ponudbe prijavimo.

Prenosljivost bona!

Boni se lahko prenašajo med sorodniki do drugega kolena. Za prenos bona bo potrebna zgolj izjava lastnika. Boni se ne dedujejo!

Več o bonih bo znanega v izdani odredbi, ki jo bodo objavili takoj, ko bo zakon sprejet v Državnem Zboru.

Preberite še:

Ali bodo gostinci in turistični delavci ostali praznih rok v juniju?

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

A bodo boni obveljali? Kako bo vlada reševala turizem? Kaj pa…