Poleg Kube tudi Brazilci množično stopili proti socializmu. Pri nas pa?

Foto: Družbena omrežja

Brazilci množično stopili proti socializmu, Bolsonaro med govorom ponovil svoje vrednote: “Bog, domovina, družina in svoboda”.

Brazilski protestniki še vedno blokirajo ulice v podporo predsedniku Jairu Bolsonaru in zdaj pozivajo k vojaški podpori v svojih ugovorih proti novoizvoljenemu predsedniku. Jezni Bolsonarovi privrženci so se zoperstavili celo vrhovnemu sodišču, za katerega menijo, da je vplivalo na vrnitev levičarja Lule na oblast.

Protestniki v Braziliji še vedno protestirajo proti izidu nedavnih volitev, kjer je zmagal socialist Luiz Inácio Lula da Silva. Prepričani so, da so še možnosti za rešitev brazilske demokracije pred ukradenimi volitvami. Protestniki so kljub začetku prenosa oblasti na novoizvoljenega predsednika zaprosili tudi za vojaško podporo za ohranitev Bolsonarovega položaja so zapisali na nova24tv.si

Podporniki dosedanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara niso zadovoljni z rezultati volitev, ponekod po državi še vedno blokirajo ceste. Najbolj vidni znaki protesta so vključevali vrsto protestov, s katerimi so blokirali ključne avtoceste po državi, predvsem v zveznih državah Sao Paulo, Goias in Mato Grosso. Tovornjakarji, dolgoletna ključna skupina Bolsonarovega gibanja, so pogosto vodili prizadevanja. Protesti so povzročili zamude in odpovedi na največjem letališču v državi Guarulhos v severovzhodnem predmestju Sao Paula. O množičnih protestih pričajo posnetki, ki krožijo po Twitterju, profil Višegrad je objavil spodnjega, zraven pa zapisal: “Protesti v podporo Bolsonaru v Braziliji se nadaljujejo v velikem obsegu. Ta posnetek z dronom je bil posnet včeraj v šestem največjem mestu v državi Belo Horizonte.”

Bolsonaro se je po tišini oglasil s kratkim sporočilom
V nekoliko antiklimaktičnem zaključku negotovosti v zvezi z brazilskimi predsedniškimi volitvami je sedanji predsednik Jair Bolsonaro nagovoril javnost pred predsedniško rezidenco, pri čemer je obljubil zvestobo ustavi in ​​implicitno kritiziral pristranskost vrhovnega sodišča v državi: “Vedno so me označevali za antidemokrata, a za razliko od mojih tožnikov sem vedno spoštoval ustavo. Nikoli nisem govoril o nadzoru ali cenzuri medijev ali družbenih omrežij. Kot predsednik republike bom še naprej spoštoval našo ustavo .”

Jair Bolsonaro (foto: družbena omrežja)

Ponovil je vrednote, za katere pravi, da se zavzemata on in njegova stranka : “Bog, domovina, družina in svoboda” – in vztrajal, da si bo še naprej prizadeval za “red in napredek“, besede na brazilski zastavi. Luiza Inácia Lule da Silve, svojega velikega tekmeca, ki ga je v nedeljo za las premagal, sploh ni omenil. V svojem govoru je protestnike označil za “trenutna ljudska gibanja” in dejal, da so “plod ogorčenja in občutka nepravičnosti glede tega, kako se je odvijal volilni proces”.

Brazilci se upirajo socializmu
Ne le na ulicah, podpora Bolsonaru se odvija tudi na družbenih omrežjih, spodnja objava je le ena od številnih podobnih: “Kot nekoga, ki je bil v brazilskih oboroženih silah, ni presenetljivo, da je večina vojaškega osebja v Braziliji za Bolsonara, protesti v São Paulu in Rio de Janeiru niso presenetljivi. Rečemo ne komunizmu”.

As someone who was in the Brazilian Armed Forces, it is not a surprise that the majority of military personnel in Brazil are Pro-Bolsonaro, the protests in São Paulo and Rio de Janeiro are not surprising. We say no to communism #Brasil #Brazil pic.twitter.com/RBpqXw17RH

— Phil Pereira (@Pereira_P4i) November 2, 2022

Spodnji video kaže množične pozive vojaškim oblastem, naj podprejo Bolsonara.

Medtem ko je Bolsonaro potrdil podporo mirnim protestom, je svoje privržence posvaril pred nepremišljenimi dejanji: “Naše metode ne morejo biti leve, ki so vedno škodile prebivalstvu, kot je vdor ali uničenje zasebne lastnine ter omejevanje pravice do prihoda in pojdi.” To je bil implicitni poziv njegovim gorečim podpornikom tovornjakarjev, naj razpustijo svoje cestne zapore, ki so povzročile motnje v tranzitu po vsej državi. Bolsonaro je nadalje napovedal, da bo minister Ciro Nogueira zadolžen za vodenje prehodne ekipe za sodelovanje z naslednjo administracijo. Lula da Silva bo položaj prevzel januarja 2023 so zapisali na nova24tv.si

“Ljudje Brazilije so zdaj stopili na ulice v številu, ki se zdi skoraj neverjetno. Pomislite na protest kanadskih tovornjakarjev v Ottawi in to pomnožite s tisoč in še vedno ne bi naredilo tega, kar se zdaj dogaja v Braziliji,” pa je sporočilo podpore iz tujine. Gibanje Brazilcev namreč dobiva moralno oporo iz celotnega demokratičnega in svobodnega sveta.

Kljub nedeljskemu porazu Bolsonarovo gibanje ne gre nikamor in bo verjetno ostalo močna politična sila. Bolsonaro je vodil živahno kampanjo in skoraj v celoti osvojil južno polovico države; vendar ni mogel premagati moči Lulinega organizacijskega delovanja v trdnjavi Delavske stranke v severovzhodni regiji.

Protesti proti socialistom na Kubi.


Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Kaj je bolje? Cirkus ali dejanska pomoč?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Mladoletnik, ki se je uprl nasilnim migrantom, bo očitno nastradal, migrantsko…

Koaliciji Roberta Goloba za otroke NE gre!

TS