Koaliciji Roberta Goloba za otroke NE gre!

Koalicija Gibanje Svoboda, SD in Levica je zavrnila predlog poslanske skupine SDS in s tem vsem osnovnošolcem in srednješolcem onemogočila brezplačno malico in kosilo.

 

S predlogom novele Zakona o šolski prehrani, ki so jo predlagali v Slovenski demokratski stranki, so vsem osnovnošolcem in srednješolcem želeli omogočiti brezplačno malico in kosilo. Več o noveli zakona si lahko preberete TUKAJ.

Kako so glasovali poslanci Spodnjega Podravja
ZA brezplačno prehrano otrok v šolah‼️‼️
BREZNIK FRANC 
LENART JOŽEF
LEP ŠIMENKO SUZANA
MAGYAR JANEZ
PROTI brezplačni prehrani otrok v šolah‼️‼️
ZAVEC DEJAN

 

Spomnimo, da so stranke Gibanje SvobodaSD in Levica v svojo koalicijsko pogodbo zapisale: “Vsem učencem bomo zagotovili brezplačno šolsko prehrano. V Sloveniji 21. stoletja ni nobenega upravičenega razloga, da bi bil katerikoli otrok lačen.”

Kljub koalicijski zavezi pa omenjene stranke predloga SDS niso podprle. Za sklep, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 30, proti pa 48 poslancev.

slika

V izjavi za medije je poslanka Alenka Helbl poudarila, da je leta 2008 Slovenska demokratska stranka že uredila to področje, vendar je leta 2010 vlada Boruta Pahorja brezplačno šolsko prehrano ukinila.

Poslanka je dejala, da si prav vsi otroci zaslužijo dva brezplačna obroka dnevno. Dodala je, da se je v petkovi razpravi na seji Državnega zbora pokazalo, da koalicija predlog sicer podpira, vendar novele zakona ne bo podprla zato, ker jo predlaga poslanska skupina SDS. Spomnila je tudi na koalicijsko pogodbo, v kateri se koalicijske stranke zavezujejo, da bodo učencem zagotovile brezplačno šolsko prehrano.

Dodala je, da je datum uveljavitve zakona 1. januar 2024, s čimer lahko negiramo očitke koalicije, da je za uveljavitev zakona premalo časa in da le-ta ni usklajena z deležniki. Več kot leto dni je po besedah poslanke popolnoma dovolj časa, da se pripravi vse potrebno, da novela tudi v praksi zaživi.

Kot je še povedala, gre pri omenjeni noveli za otroke in ne za politične igrice, zato bi pričakovala, da bo koalicija vsaj ta predlog podprla, sploh v času, ko se starši soočajo z mnogimi skrbmi zaradi vse večje draginje.

Spomnila je tudi, da Inštitut 8. marec zbira podpise za praktično enak predlog zakona, kar je po mnenju poslanke povsem nepotrebno.

Preberite še:

Mladoletnik, ki se je uprl nasilnim migrantom, bo očitno nastradal, migrantsko spolno nasilje pa odobrava domnevni spolni prestopnik Igor Pribac

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

RTV, POPTV in kompletna Golobova vlada molčijo, okužbe pa naraščajo

Franc Breznik spregovoril o solidarnostnem obisku Ukrajine

 

MR