Kaj je bolje? Cirkus ali dejanska pomoč?

V dvorani Državnega zbora sta se poslanec Dejan Zavec in Urška Klakočar Zupančič navkljub protestu poslanske skupine SDS, da gre za občutljivo temo, vseeno pomerila v boksu za namene snemanja kratkega filma za otroke z rakom. Vladajoči namesto usmerjanja energije v reševanje zdravstva namenjajo neokusni zabavi.

 

V poslanski skupini SDS so zgroženi nad tem, da predsednica Državnega zbora izjemno občutljivo temo, tako za otroke – bolnike z rakom, kot njihove starše – skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore.

Prav vsi so ponosni in cenijo dosežke, ki jih je dosegel poslanec Dejan Zavec, vendar so v SDS mnenja, da je tovrsten pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen.

Poslanke in poslanci bi lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi sicer s trajnimi spremembami zakonodaje, ki gredo v smeri lajšanja življenj staršev z bolnimi otroci in pravicami, vezanih na zakonodajo glede odsotnosti z dela ter uveljavljanjem le-teh zaradi spremstva v bolnišnicah kot pa z uprizarjanjem poslanskega boksarskega duela v ringu.

Kakšne rešitve je sprejela vlada Janeza Janše za otroke?

Prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše je omogočila:

 • brezplačno sobivanje enega od staršev ali skrbnikov v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču z bolnim otrokom do vključno 14. leta starosti; z bolnim otrokom do 18. leta starosti oziroma dokler traja roditeljska pravica v primeru težje okvare ali poškodbe možganov ali hrbtenjače, pri kateri je potrebno usposabljanje za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru kronične bolezni ali okvare v času usposabljanja za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru zdravljenja težkega zdravstvenega stanja; ne glede na starost z osebo s posebnimi potrebami, ki potrebuje 24-urno nego in oskrbo, oziroma z osebo s statusom po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.
Rešitve SDS in prejšnje vlade Janeza Janše za otroke in družine Rešitve koalicije Roberta Goloba za bolne otroke
 • Brezplačna prehrana za vse učenke in učence
 • uvedba univerzalnega otroškega dodatka
 • brezplačno sobivanje enega od staršev v bolnici
 • zastonj drugi in vsi naslednji otroci v vrtcu,
 • dodatek za velike družine,
 • zvišan je starševski dodatek,
 • ob rojstvu otroka dobi družina 500 evrov,
 • 300 evrov dodatka za velike družine,
 • višje nadomestilo za izgubljen dohodek staršev otrok s posebnimi potrebami.
 • Cirkusantske predstave Dejana Zavca in Urške Klakočar v Državnem zboru, hramu demokracije.

 

Janševa vlada je v svojem mandatu v samo dveh letih zares veliko naredila za družine in izboljšanje materialnega položaja družin, npr.

 • zastonj drugi in vsi naslednji otroci v vrtcu,
 • dodatek za velike družine,
 • zvišan je starševski dodatek,
 • ob rojstvu otroka dobi družina 500 evrov,
 • 300 evrov dodatka za velike družine,
 • višje nadomestilo za izgubljen dohodek staršev otrok s posebnimi potrebami.

V tem pogledu je bila ta vlada družini in otrokom najbolj naklonjena vlada do sedaj.

Snemanje videjev očitno bolj pomaga kot brezplačna prehrana

Prav tako je SDS predlagal zakon, ki bi vsem učencem in učenkam omogočil dva brezplačna obroka na dan, torej malico in kosilo. Dejan Zavec in Urška Klakočar kot tudi drugi poslanci koalicije so predlog vehementno zavrnili, saj očitno verjamejo, da otrokom bolj pomaga snemanje videjev in uprizarjanje cirkusa v hramu demokracije kot brezplačna prehrana.

Univerzalni otroški dodatek

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so predlagali uvedbo univerzalnega otroškega dodatka. To je instrument družinske politike, saj so v osnovi namenjeni otrokom, njihovemu razvoju in spodbujanju rojstev, ne pa reševanju socialnega položaja družine.

V predlogu zakona se tako znesek otroškega dodatka za vse otroke zvišuje enako, in sicer z njihovo starostjo, saj se s starostjo otroka povišujejo tudi življenjski stroški v družini.

Tako bi višina otroškega dodatka od rojstva pa do tretjega leta otrokove starosti znašala 50 evrov, od treh let pa do 10. leta otrokove starosti 65 evrov in od 10. leta pa do 18. leta starosti otroka oziroma do zaključka njegovega šolanja, vendar najdlje do 26. leta starosti 75 evrov.

Preberite še:

Mladoletnik, ki se je uprl nasilnim migrantom, bo očitno nastradal, migrantsko spolno nasilje pa odobrava domnevni spolni prestopnik Igor Pribac

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

RTV, POPTV in kompletna Golobova vlada molčijo, okužbe pa naraščajo

Franc Breznik spregovoril o solidarnostnem obisku Ukrajine

 

MR