Počitnice v Grčiji

Poletje je pred vrati, zato se poveča tudi zanimanje za potovanja na različne turistične destinacije v Grčiji.

 

Grška vlada je na spletni strani travel.gov.gr objavila posodobljen tekst protokola prihodov in odhodov iz Grčije. Objavljamo prevod teksta v slovenščino.

Spoštovani potniki,

dobrodošli v Grčiji. Upamo, da bo vaš oddih prijeten in nepozaben. V imenu grške vlade in grškega Ministrstva za turizem vam želimo sporočiti, da smo storili vse, kar je v naši moči, da bi se v Grčiji počutili čim varneje, saj je vaše zdravje na prvem mestu.

Grčija bo svoje meje odpirala postopoma ter v prizadevanju za varnost in izvedljivost. V prvi fazi, ki se začne 19. aprila 2021, bodo še veljale nekatere omejitve v primerjavi s splošnim sproščanjem ukrepov. Več podrobnosti najdete v nadaljevanju. Informacije glede splošnega odpiranja države, ki se začne 14. maja 2021, bodo pravočasno objavljene.

Da bi zaščitili vaše zdravje, zdravje vaše družine in zdravje vseh zaposlenih v turizmu, bodo v Grčiji od 19. aprila 2021 dalje veljala naslednja splošna načela v zvezi s higienskimi ukrepi:

 • Vsi potniki, ki prispejo v Grčijo iz tujine, morajo s seboj prinesti negativni PCR-test, ki je bil opravljen v diagnostičnem laboratoriju največ 72 ur pred prihodom. Test je obvezen za vse turiste (vključno z otroki, starejšimi od pet let) ne glede na splošno epidemiološko stanje v državi odhoda.
 • Če je oseba opravila cepljenje (in je glede na zahtevane odmerke od zadnjega cepljenja preteklo 14 dni) in to lahko potrdi s predložitvijo ustreznega potrdila o cepljenju, negativni rezultat testiranja ni potreben.
 • Negativnega rezultata testiranja s PCR-testom prav tako ne potrebujejo osebe, ki so bile cepljene s cepivi, ki jih ni odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), npr. Sputnik, Sinovac. Na seznamu sprejemljivih cepiv so: Pfizer BioNtech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics in Sinopharm.
 • Ne glede na potrdilo o cepljenju so lahko pri vseh potnikih, ki prispejo v Grčijo, odrejeni naključni zdravstveni pregledi. Če ste izbrani, je pregled obvezen. V nasprotnem primeru si pridržujemo pravico, da zavrnemo vstop v državo. Osebe so izbrane na podlagi usmerjenega sistema za vzorčenje, ki temelji na sistemu EVA (uporabljen poleti leta 2020).
 • Pozor: Želimo poudariti, da vstop turistov v Grčijo ni odvisen od cepljenja. Kljub temu pa je formalnosti ob prihodu lažje urediti, če predložite potrdilo. Potrdilo o cepljenju ali prisotnosti protiteles se v nobenem primeru ne šteje kot »potni list«.
 • Države, iz katerih je vstop dovoljen pod zgoraj navedenimi pogoji in brez zahtevane izolacije, so: Evropska unija, Združene države Amerike, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Izrael, Srbija in Združeni arabski emirati.
 • Potniki lahko v državo vstopijo prek devetih letališč (Atene, Solun, Heraklion, Krf, Rodos, Kos, Hania, Mikonos, Santorini)
 • in prek dveh čezmejnih prehodov na kopenski meji, in sicer Promahonas in Nimfeja.
 • Od 23. aprila naprej bo z nekaj omejitvami mogoča plovba (tudi t. i. blue cruising plovba brez vmesnih postankov v pristaniščih), tako za grške državljane kot tujce pa bodo veljali enaki pogoji.

DOLŽNOSTI VSAKEGA OBISKOVALCA V GRČIJI

Pred prihodom:

Pred odhodom morajo potniki poskrbeti, da imajo pri sebi eno od naslednjih oblik zdravstvenega potrdila:

 • testiranje z metodo PCR, opravljeno v laboratoriju največ 72 ur pred vstopom v Grčijo, ali
 • potrdilo o cepljenju, ki ga je izdal pristojni organ.

Na potrdilih morajo biti navedene najpomembnejše informacije v angleščini, polno ime pa se mora ujemati z imenom na potnem listu ali drugi potni listini.

Ob prihodu:

Prihod potnikov v Grčijo poteka po naslednjem sistemu:

 • Potniki pri vstopnih vratih prejmejo hitre antigenske teste, posamezni potniki pa so izbrani za zdravstveni pregled na podlagi usmerjenega sistema za vzorčenje, ki temelji na sistemu EVA.
 • Za turiste s pozitivnim rezultatom testiranja na virus SARS-Cov-2 je odrejena obvezna izolacija. V tem primeru so potniki in njihovi spremljevalci premeščeni v hotele za prestajanje karantene, kjer ponovno opravijo testiranje z metodo PCR za potrditev prvotne diagnoze. Gostje v hotelih za izolacijo prebivajo vsaj 10 dni, nato pa znova opravijo testiranje. Stroške nastanitve v hotelih za izvajanje karantene krije Grčija.

Upoštevanje higienskih protokolov med prevozom turistov in med celotnim prebivanjem v Grčiji je odločilen dejavnik, ki nam bo vsem pomagal, da ostanemo varni in se vrnemo k običajnemu načinu življenja. Prosimo vas za razumevanje in se vam že vnaprej opravičujemo za kakršnekoli dodatne nevšečnosti. Zahvaljujemo se vam za vaše sodelovanje in za odločitev, da boste svoje počitnice preživeli v Grčiji. Veselimo se vašega obiska!

Preberite še:

Na avstrijski in italijanski meji več ni kontrole

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

27.aprila se spominjamo…..

SB Ptuj posluje pozitivno

 

MR