27.aprila se spominjamo…..

Vsako leto 27. aprila obeležujemo dan boja proti okupatorju, ko se bi naj v Vidmarjevi vili ustanovila osvobodilna fronta. Na ta dan se je zgodilo veliko stvari tudi v povezavi z 2. svetovno vojno, recimo:

  • 1940 je ukazal Heinrich Himmler izgradnjo koncentracijskega  taborišča Auschwitz
  • 1941 Nemške vojaške enote okupirajo Atene v Grčiji,
  • 1945 Italijanski partizani ujamejo Benito Mussolinija,
  • 1945 vojna v Evropi vstopa v svojo končno fazo, ko se ruske in ameriške čete združijo na reki Elbi v Nemčiji. Deset dni kasneje je 7. maja Nemčija podpisala brezpogojno predajo.
  • in drugi……

Ni se pa na ta dan zgodilo ničesar na naših tleh, kar bi bilo povezano z NOB.

Je pa se nekaj zgodilo 26. aprila

V soboto 26. aprila 1941 so v Vidmarjevi vili ustanovili protiimperialstično fronto, ki je svoje ime spremenila ob napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo – 22. junija se je namreč preimenovala v Osvobodilno fronto. Danes se o tem, kaj in zakaj se je v tistih časih v resnici dogajalo, razpravlja bore malo.

“Komunisti so se zbudili šele kasneje, torej ne takrat, ko je bila napadena njihova domovina, ampak ko je bila napadena neka druga država – Sovjetska zveza. In da bi dokazali, da so bili že prej narodnozavedni, so si potem dobesedno sfalsificirali, skonstruirali ta 27. april, ki je bil eden od sestankov, ki so jih takrat imele različne skupine. Bil je relativno nepomemben, saj na njem ni bilo niti Edvarda Kardelja, niti Edvarda Kocbeka. To je bil v bistvu sestanek “Društva prijateljev Sovjetske zveze”, v katerem vemo, kdo je sodeloval. Ampak, da je bila zmeda še večja, pozneje, ko so ta datum poskušali rekonstruirati in mu dajati pomen, so zgrešili celo dan. Ni bilo 27. aprila, marveč 26. aprila, ko je do tega sestanka prišlo.” je pojasnil zgodovinar in novinar dr. Jože Možina.

Kaj je protiimperialstična fronta?

Ob nemškem napadu na Jugoslavijo 6. aprila 1941 je bila Komunistična partija Slovenije (KPS) na podlagi sporazuma Hitler–Stalin agresorjeva zaveznica in je z njim aktivno kolaborirala na več področjih (sodelovanje v okupatorski upravi, sabotiranje jugoslovanske vojske, skupne naci-komunistične parade ob 1. maju, sodelovanje v okupatorjevi upravi…).

Ob koncu aprila je Boris Kidrič v vili prevajalca in književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani zaukazal sestanek levičarskih aktivistov, ki so že pred vojno sodelovali v Društvu prijateljev Sovjetske zveze.

Na sestanku je Kidrič analiziral politične razmere, poudarjal pomen KPS in zavezništva s SZ in boj proti imperialističnim silam in domači gospodi. Med imperialistične države so prištevali Veliko Britanijo in Francijo.

Šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 so komunisti prenehali dejavno sodelovati z Nemci in na novo interpretirali politiko PIF. PIF so preimenovali v Osvobodilno fronto. Po navodilih Moskve so se preusmerili na boj proti fašizmu. Za sovražnika so pričeli imenovati Nemčijo in njene pomagače. Vojno, ki so jo dotlej imeli za nepravično in imperialistično, so prekrstili v pravično. Niso več govorili le o revoluciji, ampak tudi o osvoboditvi. Niso več jasno poudarjali KPS, ampak OF, čeprav je imela KPS vseskozi v organizaciji nesporno vodilno vlogo.

27. april je pravzaprav dan boja proti Zahodu (Veliki Britaniji in Franciji)

Na ta dan se je izoblikovala zgolj protiimperialistična fronta oziroma že dan poprej, torej 26. aprila. In ker sta bila Hitler in Stalin tedaj še “skupaj v postelji”, ta praznik v resnici predstavlja izključno upor proti zahodnemu (angleškemu in francoskemu) imperializmu.

Preberite še:

Od danes je možno koristiti turistične bone

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ali bomo morali vračati vse korona dodatke, turistične bone in vsa…

Veleposlanik Izraela pri ministru za zdravje tudi glede cepljenja

 

MR