Odprt naravni rezervat Ormoške lagune

ormož, lagune, naravni_rezervat, ptice, dopps

Na območju Ormoških lagun zabeleženih 266 vrst ptic

Konec minulega tedna so v Ormožu slovesno odprli novo pridobitev – naravni rezervat Ormoške lagune. Slovesnosti so se poleg župana občine Ormož Alojza Soka udeležili še generalna direktorica Direktorata za okolje mag. Tanja Bolte, predsednik nadzornega odbora Tovarne sladkorja Ormož Hans Hogeweg in predsednik DOPPS-a Rudolf Tekavčič, na otvoritvi pa je bil tudi veleposlanik kraljevine Nizozemske Bart Twaalfhoven.

Utrinek s slovesnosti. Foto: DOPPS

S svečanim rezanjem traku so napovedali novo obdobje Ormoških lagun in ob tej priložnosti predstavili tudi Vodnik po naravnem rezervatu Ormoške lagune, v katerem je predstavljeno območje, njegova narava in upravljanje.

Ormoške lagune so 55 hektarjev veliko mokrišče antropogenega nastanka, ki leži na območju rečnega ekosistema Drave ob Ormoškem jezeru. Sestavljajo ga plitvi bazeni s trstišči in sestoji rogoza, obdaja pa ga poplavni gozd, redek ostanek mehkolesne rečne loke v Sloveniji. Mokrišče je izjemnega nacionalnega in mednarodnega pomena za številne ogrožene vrste ptic. Ormoške lagune so pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke v Sloveniji. Tukaj je bilo zabeleženih že 29 gnezdečih vrst vodnih ptic, med katerimi so tudi ogrožene in redke vrste kot so čapljica, mala tukalica, kostanjevka, polojnik, rdečenogi martinec in navadna čigra. V času selitve se redno pojavlja 30 vrst, njihovo število v selitvenem obdobju pa lahko doseže tudi več deset tisoč ptic, med katerimi so najštevilčnejši močvirski martinci in togotniki. Vir: DOPPS

Formalno so bile Ormoške lagune razglašene za naravni rezervat maja letos s sprejemom vladne uredbe. DOPPS je postal lastnik območja leta 2010 in se je zavezal, da območje nekdanjih bazenov za odpadne vode Tovarne sladkorja Ormož spremeni v naravni rezervat z naravovarstveno, raziskovalno in izobraževalno vlogo. Leta 2011 je DOPPS uspešno kandidiral za evropska sredstva za varstvo narave iz programa LIFEplus, leto kasneje pa je začel uresničevati enega večjih projektov LIFE v Sloveniji, imenovanega »Obnova rečnega sistema nižinskega dela Drave v Sloveniji ali na kratko LiveDrava. Obnova Ormoških lagun pa je del tega projekta.

Območje Ormoških lagun ima velik nacionalni in mednarodni pomen zaradi pojavljanja pomembnega števila varstveno pomembnih vrst ptic v obdobju gnezdenja in selitve. Na širšem območju Ormoških lagun so ornitologi do konca leta 2016 skupaj zabeležili 266 vrst ptic, kar je 69 % vseh v Sloveniji ugotovljenih vrst (388). Ormoške lagune so zelo pomembna selitvena postojanka za 60 vrst vodnih ptic, zlasti rac in pobrežnikov iz družine kljunačev, so ob otvoritvi sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

TM, Vir in foto: DOPPS