Odkrivajte Ptuj z interaktivno turistično aplikacijo TravelAR Slovenia

Ptuj se je pridružil digitalnemu inoviranju kulturne dediščine: vabljeni k odkrivanju najstarejšega slovenskega mesta z interaktivno turistično aplikacijo TravelAR Slovenia – Ptuj, s katero vas lahko po mestu popelje tudi turistični vodnik. V prejšnjem tednu je luč sveta ugledal še novi portal »Digitalno inoviranje kulturne dediščine«, kjer je med drugim predstavljena digitalizirana kulturna dediščina Ptuja.

Zavod za turizem Ptuj je v lanskem letu v okviru razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) izvedel digitalizacijo treh enot kulturne dediščine. Kurent/korant, mestni stolp in mogočni Ptujski grad, ki kraljuje nad starim mestnim jedrom, predstavljajo osrednje tri simbole mesta Ptuj. S pomočjo računalniških tehnologij obogatene resničnosti lahko sedaj pogledamo v preteklost in spoznamo njihovo vlogo pred davnimi časi.

»Mobilna aplikacija TravelAR omogoča lokalnemu prebivalstvu in turistom samostojno interaktivno raziskovanje kulturne dediščine mesta in s tem tudi naših ključnih turističnih atributov. Ob snovanju aplikacije smo identificirali točke, ki turista popeljejo po celotnem mestu, s čimer mu slednjega tudi podrobneje predstavimo,« pojasnjuje direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec. S pridobljeno novostjo se je nadgradila tudi turistična ponudba mesta, saj se je aplikacija integrirala v turistično vodenje, s čimer je slednje pridobilo na dodatni vrednosti.

Zavod za turizem Ptuj je v sodelovanju z Mestno občino Ptuj zagotovil še 10 tabličnih računalnikov, ki so na izposojo naročnikom turističnega vodenja. Za namene boljše predstavitve turistične aplikacije je letos nastal tudi promocijski video TravelAR Slovenia – Ptuj: https://youtu.be/71GE7Weydps.

Povezava na turistično vodenje INTERAKTIVNO VODENJE TRAVELAR SLOVENIA – PTUJ:

https://visitptuj.eu/dozivite-ptuj/ogledi-ptuja/vodeni-ogledi/interaktivno-vodenje-travelar-slovenia-ptuj/

Sicer pa je Ptuj, z Zavodom za turizem Ptuj, ena od 31 vodilnih turističnih destinacij, ki se je pridružila digitalnemu inoviranju kulturne dediščine v okviru že omenjenega razpisa. Sedaj je v sklopu navedenega zaživel še nacionalni spletni portal Digitalno inoviranje kulturne dediščine – DIKD (www.dikd.si), ki ga je za MGRT pripravilo visokotehnološko podjetje Arctur.

V sklopu predstavitve kulturne dediščine mesta Ptuj so zaživeli trije 3D-modeli registrirane kulturne dediščine:
• kurentova oprema – kurentija: https://cutt.ly/QVIZPTy,
• mestni stolp: https://cutt.ly/TVIZFH9  in
• Ptujski grad: https://cutt.ly/aVIZKGK.

Portal DIKD omogoča enostaven in hiter vpogled v kompleksne 3D-modele brez posebne programske opreme, z uporabo običajnih računalnikov ali mobilnih naprav. Portal sodi med najbolj tehnološko napredne celo na evropski ravni, saj omogoča hrambo, ogled in upravljanje velikih 3D-modelov. Uporabnik se lahko sprehodi po bogati zbirki, pogleda zemljevid ali podrobnosti modela in enote kulturne dediščine. 3D-modeli so vključeni tudi v Europeano (www.europeana.eu), največji evropski portal digitalne kulturne dediščine, in predani tudi v nacionalne arhive.

Slovenija si je s to iniciativo utrla pot, da v prihodnjih letih postane vodilna država v Evropi, ki bo z uporabo DIKD ustvarila unikatna turistična doživetja. Nova digitalna gradiva so oziroma bodo vključena v razvoj novih turističnih petzvezdičnih doživetij pod okriljem »Slovenia Unique Experience«.

Prednost nacionalnega spletnega portala Digitalno inoviranje kulturne dediščine – DIKD (www.dikd.si) je, da lahko do kulturne dediščine mesta ter tradicij dostopamo kjerkoli in kadarkoli, kar nam omogoča predstavljanje Ptuja širše, neodvisno od fizične lokacije in časa.

Vabljeni k inovativnemu, interaktivnemu odkrivanju kulturne dediščine najstarejšega slovenskega mesta!

Pripravila: Pija Kristan
Zavod za turizem Ptuj

Vir: ptuj.si

Preberite še:

Kakšna je resnica glede RTV?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Vlada naj preneha z manipulacijami v škodo starejših

Brezglavo zapravljanje državnega-našega denarja

 

MR