Na Kitajskem prvi zametki upora proti režimu, ki se nadaljujejo na tujih univerzah

Kitajski diktator Xi Jinping

Kitajski študenti na tujih univerzah objavljajo slogane proti kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu, podobne tistemu, ki je bil nedavno izobešen na mostu Sitong v Pekingu. Študenti predsednika razglašajo za diktatorja. 
 
Avtoritarnim vzgibom in brutalni covidni politiki kitajskega predsednika Xi Jinpinga kot kaže nasprotujejo številni mladi Kitajci. Kitajski študenti na prekomorskih univerzah objavljajo slogane, ki so usmerjeni proti diktatorskemu državniku v domovini. Podobni so tistemu, ki je bil nedavno izobešen na mostu Sitong v samem Pekingu, poroča Asia Financial.
 
Šlo je za protest proti predsednikovi avtoritarnosti, ki je nadzor okrepil tudi nad kitajsko diasporo na tujem, obenem pa ustrahuje in nadleguje vse, ki si upajo spregovoriti, doma pa terorizirajo njihove družine. Z oziroma na brutalno politiko zatiranja svobode mišljenja in izražanja mladi kritiki trdijo, da je mogoče svoja čustva svobodno izraziti le na javnih straniščih.
 

 
Tako močno je zamejen prostor za svobodno izražanje čustev. Navaja se tudi primer kitajskega milijarderja Rena Zhiqianga, ki je kritiziral Xi Jinpinga v zvezi z njegovim ravnanjem ob izbruhu epidemije covida-19 in bil za “korupcijo” obsojen na 18 let zaporne kazni. Xi Jinpinga je namreč oklical kar za “oblasti lačnega klovna”.
 

 

Vir: nova24tv.si
 
 
Preberite še:

Kaj je bolje? Cirkus ali dejanska pomoč?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Mladoletnik, ki se je uprl nasilnim migrantom, bo očitno nastradal, migrantsko…

Koaliciji Roberta Goloba za otroke NE gre!

 
TS