Kocka je padla! Od 1. do 12.4. smo doma!

Predsednik vlade Janez Janša je po seji vlade na novinarski konferenci spregovoril o sprejetih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Vlada je na predlog posvetovalne skupine sprejela ukrepe za zaustavitev javnega življenja med 1. in 12. aprilom

Vlada Republike Slovenije se je danes na Brdu pri Kranju sestala na 67. redni seji, kjer so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni Covid-19.

Predlog strokovne skupine temelji na številkah, ki kažejo naraščanje števila okužb in hospitalizacij ter pod vprašaj znova postavljajo trdnost slovenskega zdravstvenega sistema, saj bi lahko potrebe po intenzivnem zdravljenju presegle celo številke, ki smo jih videli na višku drugega vala okužb.

Po današnji seji vlade pa so o vseh sprejetih ukrepih na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili predsednik vlade Janez Janša in ministri, pristojni za posamezne resorje.

Kot je uvodoma na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša, smo v bitki s časom.

“Tempo cepljenja, ki se sicer pospešuje, zagotavlja, da bomo stopnjo precepljenosti, ki pomaga pri zaustavljanju epidemije, dosegli v juniju oziroma na začetku poletja in da je do takrat potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrepe, predvsem zaradi razširjenosti takoimenovane angleške različice koronavirusa, ki je bolj nevarna in ki se širi hitreje, vpliva na povečano število okužb in bistveno večji pritisk na bolnišnične kapacitete, ki so eden ključnih dejavnikov pri presoji, kdaj je potrebno dodatno ukrepati,” je dejal predsednik vlade.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

 

Nadaljeval je, da je posvetovalna skupina danes dopoldan že predlagala ukrepe, ki dejansko pomenijo zaustavitev javnega življenja v državi med 1. in 12. aprilom.

“Vlada je te predloge sprejela, saj smo se strinjali z oceno, ki je bila podana, in to je, da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrtnih žrtev v času do junija, prav tako pa neukrepanje v kasnejšem času lahko pripelje v drastično zaporo javnega življenja zaradi prenapolnjenih kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema,” je dejal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da je zaustavitev javnega življenja vezana na relativno kratko obdobje in dodal, da se zavedamo, da Slovenija tudi po 12. aprilu ne bo brez virusa.

“12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, katerega uporaba se sedaj začasno prekine. Po potrebi bo semafor dopolnjen, bo pa v veliki meri takšen kot je, tako da je življenje tudi kar se tiče ukrepov po 12. aprilu, predvidljivo,” je navedel predsednik vlade Janez Janša.

Uspeh ukrepov, ki dejansko v veliki meri predstavljajo zaustavljanje številnih aktivnosti v tem času, bo odvisen od doslednega izvajanja in zato apeliramo na vse, da sprejmemo dejstvo, da je bolje ukrepati prej kot pozneje. Če bodo ti ukrepi dosledno izvajani in če bodo učinkovali, dodatne zaostritve ne bodo potrebne, je še dejal Janez Janša in apel naslovil tudi na vse tiste, ki se zaradi virusa ne počutijo ogrožene.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

 

“Prosimo, da tudi ti te ukrepe upoštevajo zaradi tistih, ki so ogroženi, takšnih pa je, glede na stanje precepljenosti, še vedno velika večina naših rojakov.”

Navedel je še, da je vlada danes sprejela ukrep, da bo tudi državna uprava zelo omejila delovanje v času od 1. do 12. aprila, razen izjem, in da bo prešla na delo od doma.

“Apeliramo tudi na gospodarstvo, predvsem na tisti del, ki bo še vedno deloval, da se organizirajo tako, da se čim več dela opravi na daljavo in da kjer je prisotnost na delu zaradi narave delovnega procesa takšna, da delo od doma ni mogoče, da se tam še bolj dosledno kot doslej upoštevajo vsi preventivni ukrepi, vključno s predhodnim testiranjem,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Premier je še dodal, da je večina odlokov, ki so bili danes sprejeti, vezana na čas od 1. do 12.

Premier je še dodal, da je večina odlokov, ki so bili danes sprejeti, vezana na čas od 1. do 12. aprila, razen odloka, ki zadeva prehajanje državnih meja, saj ta stopi v veljavo z jutrišnjim dnem.

“Razlog za to odločitev je alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana, ker je število okužb drastično povečano in od koder je mogoče zaznati tudi prihod številnih oseb, ki včasih predložijo tudi dokazila o testiranju sumljivega izvora,” je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

Preberite še:

Kako bo po 12. aprilu?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Opozicija zavrača sodelovanje! SRAMOTA!
Kaj pomeni popolno zaprtje od 1. do 11. aprila?

 

MR