Gorijo že tri hiše

Na območju požara na goriškem Krasu so sprožili sireno za splošno nevarnost, saj tako na italijanski kot na slovenski strani gorijo hiše, so zapisali na siol.net. Uprava za zaščito in reševanje je medtem sporočila, da na območjih naselij Selo na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči že evakuirajo vasi. Kot poroča 24ur, gorijo že tri hiše, so zapisali na siol.net. Zgorel pa je tudi velik bazen, iz katerega so helikopterji zajemali vodo. Ker se požar širi proti Mirnu so se tudi v tem kraju oglasile sirene za splošno nevarnost in pripravo na evakuacijo ljudi. Opozorilo je tudi za Šempeter pri Gorici.

 

S CZ Severne Primorske so sporočili, da je položaj na Krasu vse bolj dramatičen: “Na pomoč prihaja še avstrijski helikopter. Gasilci garajo, a ogenj je neusmiljen.”

Zaradi manjših opeklin in respiratornih težav, ki so posledica gostega dima, je zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev.

“Gasilci iz vse Slovenije poskušajo vse, da bi obvarovali hiše v omenjenih vaseh in predvsem ljudi. Prihajajo tudi okrepitve. Da bi bila mera še bolj polna, je znova zagorelo na obeh straneh ceste od Mirne do Lokvice. Ta cesta je zaprta za promet,” so še dodali, kot pravijo na siol.net.

Pomaga tudi Slovenska vojska

Gasilskim enotam na terenu z gašenjem iz zraka pomagata policija in Slovenska vojska, vendar pa gašenje iz zraka močno otežuje dim.

Imajo pa logistične težave z vodo, saj je hidrantno omrežje izpadlo, zato vodo dovažajo s cisternami in polnijo bazene, iz katerih helikopterji zajemajo vodo, so zapislali na siol.net. Po Šestanovih besedah zaenkrat vode ne zmanjkuje.

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je zagotovil, da bo občina priskočila na pomoč ljudem na prizadetem območju, upa pa, da bodo hiše uspeli gasilci obvarovati. Pogovarjajo se tudi o možnosti začasnih nastanitev, če bodo te potrebne, so zapisali na siol.net.

Domačini so se zaprli v hiše, obvezna uporaba mask

Požar se je v vas Jamlje razširil ponoči. Poganjal ga je močan veter, ki je večkrat spremenil smer. Okrog 11. ure dopoldne so bili ognjeni zublji po besedah domačinov oddaljeni le kakih 150 metrov od hiš, zdaj pa so jih že zajeli. Že v torek zvečer je bila vsa vas v dimu. Domačini so se zaprli v hiše, na oknih so razprostirali mokre rjuhe, da bi preprečili dimu vstop v stanovanja, poroča Primorski dnevnik.

Ponoči je na pomoč italijanskim kolegom priskočilo 15 slovenskih gasilcev s terena na goriškem Krasu. Že v torek so jim pomagali tudi člani Kraške gasilske zveze.

Lokalne oblasti v Tržiču so ob tem danes prebivalce opozorile, naj se ne gibljejo na prostem, saj je zrak zaradi dima močno onesnažen.

“Če lahko, ne zapuščajte hiše. Raje ne hodite ven, ne ukvarjajte se s športnimi dejavnostmi. Okna naj bodo zaprta,” je na Facebooku zapisala županja Tržiča Anna Maria Cisint.

Tržiška županja je zaradi hude onesnaženosti zraka danes z uredbo odredila tudi obvezno nošenje maske tipa FFP2 na prostem in prepovedala obratovanje tržnic, zaprta je tudi ladjedelnica Fincantieri. Po poročanju Anse je nočno brezvetrje povzročilo izjemno visoke vrednosti delcev PM10 v zraku, so zapisali na siol.net.

Kaj je vzrok požara?

Najbolj verjetno je, da so ogenj sprožile iskre, ki so nastale zaradi zaviranja vlaka. Močan veter, ki je takrat pihal nad Krasom, in suha vegetacija sta hitro podžgala prve plamene, dodaja Ansa.

https://fb.watch/enMXfmILl2/

Preberite še:

Obeta se nam dražji kruh….

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Golobove najzanimivejše izjave

 

MR