Preživeli smo razmere, ki nimajo primerjave v sodobni zgodovini. Umirjanje razmer pa pušča priložnost za analizo preskušnje, katera večji del, upajmo je za nami.

Trenutno smo uspešno zajezili prvi val okužbe s COVID-19. Ga obvladujemo, vendar pa strokovnjaki napovedujejo, da po prvem valu vedno pride še drugi, tretji…

Trenutno pripravljajo načrte za eventualni drugi val poleti ali jeseni in sprejemajo ukrepe za blažitev posledic epidemije.

Kaj bi bilo drugače, če bi imeli volitve ali prejšnja vlada ne bi odstopila?

Pred zamenjavo vlade je bilo stanje v Sloveniji kaotično. V prejšnji vladi niso imeli izdelanega niti državnega načrta za izredne razmere. Janez Janša je že 22.2.2020 prvič javno pozval k sklicu seje sveta SNAV in k sprejetju nekaterih ukrepov, ki bi bili lahko takrat relativno blagi in bi preprečili vnos okužb v Metliko in Šmarje pri Jelšah.

Zavedali so se posledic

Pred sestavo vlade so se koalicijski partnerji zavedali posledic če ne sestavijo vlade. Janez Janša je povedal, da je šlo za zelo jasno izbiro prioritet in te so bile skrb za zdravje slovenskih državljank in državljanov in za dobro domovine in države.

“Če bi gledali sebično na situacijo, bi z velikim veseljem šli na volitve. Prejšnja koalicija je razpadla, sprli so se med seboj, Marjan Šarec je vrgel puško v koruzo, ki jo še sedaj išče. To je odlična priložnost za opozicijo, da iskoristi situacijo in premočno povede na volitvah. Po resnih razpravah v Svetu stranke, kjer nas je skoraj 300, smo se odločili, da ne bomo naredili koraka, ki bi bil kratkoročno zelo dober za stranko v smislu volilnega rezultata, ampak bomo naredili korak, ki bo dober za državo.” (Janez Janša, 27.5.2020, Radio Ognjišče)

Imeli bi lahko predčasne volitve. Skozi najtežje čase bi nas vodila nesposobna, sprta vlada. To bi bilo za opozicijo idealno stanje, za državo pa katastrofa.

Kihali bi v rokav

“Stanje v začetku marca je bilo kaotično in ministrstvo za zdravje, ki je bilo najbolj na udaru, je bilo tudi v izjemno slabem stanju. Delno tudi zato, ker premier Šarec ministru Šabedru enostavno ni pustil sprejemanja nekaterih ukrepov, ki jih je ministrstvo predlagalo in je že takrat potekala velika bitka na relaciji takratne stroke, ki je pritiskala za sprejemanje ukrepov, na drugi strani pa je bilo vodstvo NIJZ, ki je razlagalo, kako je treba kihati v rokav in da se okužbe ne prenašajo s človeka na človeka,” je dneve v začetku marca opisal predsednik vlade Janez Janša.

Zakaj so bile okužbe v Metliki in Šmarju pri Jelšah?

Pozivali so ljudi, ki so prihajali iz okuženih območij, ko so smučali v Italiji, naj se normalno vrnejo v službo. Prejšnji predsednik vlade je tem navodilom kimal in jih podpiral. To je bil glavni vzrok okužbe v Metliki in Šmarju pri Jelšah.

Večino tega ne bi bilo, če bi ljudem svetovali, da če so bili na okuženem območju, naj naslednjih 14 dni ne grejo v službo.

V Italiji smučal bivši minister za zdravje Aleš Šabeder

Takratnega ministra za zdravje so čakali en teden, da se je vrnil iz smučanja v Italiji. Ko je bilo jasno, da je vrag vzel šalo, ko minister ni dobil odziva pri takratnem premierju, je kontaktiral Janeza Janšo in z njim usklajeval nekatere uredbe, ki jih je nato sprejel.

Preberite še:

Pomoč ranljivim skupinam

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Rezultat protikoronskih paketov na prebivalstvo

MR