Čečeni so ugrabili Ukrajinske otroke, da bi jih naučili sovraštva do Ukrajine in Ukrajincev.

Ukrajinske otroke so poslali na posebno prevzgojo. (Foto: posnetek zaslona YouTube Radio Free Europe)

Po navedbah ruskih uradnikov so bili otroci z okupiranih območij Ukrajine novembra odpeljani v taborišče v Čečeniji na “vojaško-domoljubno” usposabljanje. Otroci so bili označeni kot “socialno težavni” in določeni za “prevzgojo”.
 
Ruspetsnaz, čečenska akademija za specialne enote, je tista, ki je objavila posnetke ukrajinskih otrok, ki so prisiljeno določeni za usposabljanje. To je 45 otrok z okupiranih regij Lugansk in Doneck. “Otroci s teh območij so zelo pomembni za nas, ker trenutno ni nobenih izobraževalnih ustanov ali socialnih institucij v teh regijah,” je priznala Maria Lvova-Belova, ruska komisarka za spoštovanje pravic otrok.
Maria Lvova-Belova pravi, da je zanje pomembno ukvarjanje s temi ukrajinskimi otroki, ki so na usposabljanju, in da z njimi nadaljujejo delo tudi v prihodnje. Ruska komisarka se je znašla na ameriški listi tistih, ki so v luči vojne v Ukrajini sankcionirani, saj je ta omogočila deportacijo več tisoč ukrajinskih otrok v Rusijo. Prav tako je omogočila prisilne posvojitve in prevzgojo.

 

Foto: posnetek zaslona YouTube Radio Free Europe

“Ukrajinski otroci, ki so bili poslani na usposabljanje, so danes stari 16 in 17 let. To teoretično pomeni, da bi lahko v letu ali dveh šli v vojno kot prostovoljci,” opozarja aktivist za spoštovanje človekovih pravic Abubakar Jangulbajev, ki med drugim opozarja, da so otroke dali na vojaško usposabljanje. “V resnici gre tukaj za otroško vojsko”.

 

“Ukrajinski otroci, ki so bili poslani na usposabljanje, so danes stari 16 in 17 let. To teoretično pomeni, da bi lahko v letu ali dveh šli v vojno kot prostovoljci,” opozarja aktivist za spoštovanje človekovih pravic Abubakar Jangulbajev, ki med drugim opozarja, da so otroke dali na vojaško usposabljanje. “V resnici gre tukaj za otroško vojsko”.Pri vsem skupaj sodeluje Putinov zaveznik Kadirov
Radio Free Europe/Radio Liberty poroča, da pri organizaciji omenjenega kampa vojaškega usposabljanja ukrajinskih otrok sodeluje čečenski voditelj Ramzan Ahmatovič Kadirov, ki velja za enega največjih zaveznikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot poudarja Jangulbajev, to ne predstavlja nikakršne skrivnosti, še več, Kadirov je celo ponosen na to, saj je jasno, da gre tukaj tudi za ideološko pranje možganov ukrajinskih otrok. “Ukrajinske otroke so ugrabili, da bi jih naučili sovraštva do Ukrajine in Ukrajincev.”

Paravojaški otroški kampi v Čečeniji so realnost vse od leta 2017. V načrtu naj bi bilo odprtje še desetih novih tovrstnih kampov tudi v drugih ruskih regijah.

Foto: posnetek zaslona YouTube Radio Free Europe

 

UNICEF poziva Rusijo, naj preneha s posvojitvami ukrajinskih otrok. Ukrajinske oblasti namreč navajajo, da je Putinova vojska iz območij, ki jih je zasedla, v Rusijo odpeljala kar 200 tisoč ukrajinskih otrok.

Ukrajinskih otrok ne bi smeli posvojiti v Rusiji, kamor naj bi bilo od februarske invazije Moskve preseljenih več tisoč mladih, je v torek kritično opozoril uradnik Združenih narodov.

Ponavljamo stališče, da do posvojitev ne bi smelo nikoli priti med ali takoj po izrednih razmerah,” je novinarjem povedal Asfhan Khan, regionalni direktor Sklada ZN za otroke (UNICEF) za Evropo in Srednjo Azijo.

Za takšne otroke po njegovih besedah ni mogoče domnevati, da so sirote, in vsaka odločitev o selitvi katerega koli otroka mora biti utemeljena na podlagi njihovega najboljšega interesa in vsako gibanje mora biti prostovoljno. “Starši morajo podati prostovoljno soglasje,” je še poudaril uradnik, ki se je pravkar vrnil z obiska v Ukrajini.

Združeni narodi že marca izrazili zaskrbljenost
Glede otrok, ki so bili poslani v Rusijo, tesno sodelujemo z varuhi človekovih pravic in mrežami, da lahko najbolje možno dokumentiramo te primere,” je dejal Khan in dodal, da trenutno ni dostopa do teh otrok. Združeni narodi so že v začetku marca izrazili zaskrbljenost zaradi nevarnosti prisilnih posvojitev ukrajinskih otrok. V mislih so imeli po poročanju medija France24 predvsem skrb za okoli 91 tisoč otrok, ki so na začetku vojne živeli v ustanovah ali internatih, od katerih jih je velika večina na vzhodu države.

Kaj kmalu pa se je izkazalo, da je bila zaskrbljenost Združenih narodov upravičena. Konec marca je namreč Irina Vereščuk, podpredsednica ukrajinske vlade, v pogovoru za ukrajinske medije Rusiji očitala ugrabitve otrok iz ukrajinskih sirotišnic. Kot je zatrdila tedaj, naj bi Rusija iz Mariupolja na silo odpeljala okoli 350 otrok, za katere se ni vedelo, kje so in kaj se bo z njimi zgodilo.

 

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Levičarji zopet zavajali, ljudi pa označili za “zlo”

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ravno obratno kot so obljubljali pred referendumom: leva koalicija takoj začela s politizacijo RTV

Slovenski levi evroposlanci med redkimi, ki niso podprli resolucije o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma

TS