Ali je stavka policistov upravičena?

Policija
Foto: Facebook

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob današnjem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije v izjavi za javnost ocenil, da je stavka neupravičena in neutemeljena. Kot smo napovedali ob napovedi stavke, objavljamo tudi podatke o bruto plačah zaposlenih v ministrstvu, policiji in inšpektoratu.

 

Minister Hojs je v izjavi za javnost dejal, da se je vlada do sedaj v celoti držala stavkovnega sporazuma.

“S prejšnjo vlado so podpisali, da bodo skupaj naročili neodvisno analizo, policijski sindikat je celo sodeloval pri pripravi razpisne dokumentacije za javno naročilo. Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kot da to neodvisno analizo pač potrdi.”

Glede ostalih zahtev je povedal, da »se tudi sam strinjam, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Nesprejemljiva pa je zahteva, da se noben zakonski predlog ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro brez soglasja sindikata.« Poudaril je še, da se je vedno pripravljen pogovarjati in da pogajanja tečejo.

Podatki o plačah

Kot smo napovedali, ob začetku stavke objavljamo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve. V preglednici so prikazane plače za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece.
Preberite še:

Zakaj je največ okužb v domovih za starejše?

Vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

 

Povprečen korona dodatek je 21,48%

Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december 2020, je za Ministrstvo za notranje zadeve 12,73 %, za Policijo 21,48 %, za Inšpektorat RS za notranje zadeve pa 11,33 %.

Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Place-MNZ_december_2020n

Preberite še:

50€ dodatka za vsakega otroka. Oddajte vlogo, če ne prejemate otroškega dodatka…

Vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

3153 več umrlih kot leto prej! Koliko od tega zaradi COVIDA?
Zakaj se šole takoj ne odprejo? Kdaj se bodo?

 

MR