100 let od ustanovitve Delavsko prosvetnega društva Svoboda Ptuj

Društvo DPD Svoboda Ptuj je bilo ustanovljeno 24. oktobra 1919 kot Socialnodemokratsko delavsko-prosvetno društvo Svoboda in v letošnjem letu obeležuje 100. obletnico delovanja.

Foto: arhiv DPD Svoboda Ptuj

Prvi dogodek v sklopu praznovanja 100. obletnice Delavsko prosvetnega društva (DPD) Svoboda Ptuj je bil minuli četrtek, ko je županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek v Galeriji magistrat odprla pregledno razstavo.

S fotografijami, zapisi in razstavljenimi predmeti društvo želi obiskovalca razstave popeljati skozi pestro zgodovino društva. Do sredine oktobra bodo tam zgodbo pripovedovale slike, lutke, noše, plakati.

Razstava ob 100. obletnici društva predstavlja pregled pestre zgodovine ptujskega društva. Utrinek z odprtja razstave.

V sklopu društva, ki ima svoj sedež v Narodnem domu na Ptuju, delujejo številne sekcije (folklorne skupine, likovna sekcija, plesna sekcija, gledališka in lutkovna sekcija …). Društvo z bogato tradicijo je steber razvoja kulture ter svobodne misli in besede članov, ki so s svojim predanim delom dosegli velike umetniške in družabne uspehe. Ob številnih sekcijah nekatere čakajo na obuditev.

V oktobru in novembru se obetajo zanimivi dogodki

Sicer pa so v največjem ptujskem društvu z več kot 100 člani v 11 sekcijah v letošnjem letu pripravili kar nekaj dogodkov in razstava v Galeriji magistrat je prva v nizu dogodkov, ki jih bodo posvetili 100. obletnici društva, je ob odprtju razstave povedala Sanja Selinšek, predsednica DPD Svoboda Ptuj. Za oktober in november je napovedala performanse, okroglo mizo, folklorne nastope in še kaj.

Foto: arhiv DPD Svoboda Ptuj